Politiek

'Kabinet lijkt voorlopig af te zien van avondklok'

Vooralsnog lijkt het er niet op dat er een avondklok gaat gelden in regio’s met veel coronabesmettingen. Dat vindt het kabinet op dit moment een te zware maatregel, zeggen bronnen in Den Haag tegen Hart van Nederland na een bericht in het AD.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in een paar regio’s hoger ligt dan in de rest van het land, lagen extra maatregelen op tafel. Het kabinet dacht aan het dichtgooien van niet-essentiële winkels, het sluiten van middelbare scholen en de invoering van een avondklok tussen 22.00 uur en 04.00 uur.

In deze regio’s dreigde avondklok

Vooral de regio’s Twente, Rotterdam en Zuid-Holland-Zuid dreigden eraan te moeten geloven. Maar gelet op de huidige cijfers, vindt het kabinet de maatregelen niet op zijn plek. De verwachting is dat premier Rutte en minister De Jonge dinsdag laten weten dat ze voorlopig afzien van extra aanscherpingen.

Maandagavond is er eerst nog overleg tussen de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Dinsdag komen ook de meest betrokken ministers weer bij elkaar en wordt er naar alle waarschijnlijkheid een knoop doorgehakt.

Effect niet bewezen

Binnen de coalitie was verzet tegen een vergaande maatregel als de avondklok, ook omdat het effect daarvan niet bewezen zou zijn. Vorige week erkende Jaap van Dissel van het RIVM dat niet precies duidelijk is hoe een avondklok helpt bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. De maatregel zou er vooral voor moeten zorgen dat mensen zich ook meer aan andere corona-regels gaan houden.

Lees ook: Kabinet wil wet noodtoestand gebruiken voor avondklok

Dat er deze week nog geen regionale aanscherpingen volgen, betekent overigens niet dat het plan van tafel is. Nog steeds worden er voorbereidingen getroffen om een avondklok te kunnen invoeren als het kabinet dat nodig vindt. Daarvoor kan een artikel uit de noodtoestandswet worden gebruikt.

Redactie