Dieren

De eikenprocessierups is terug: eerste kriebelharen volgende week al

We kunnen onze borst weer nat maken, want de eikenprocessierupsen zijn het aan het vervellen. De eerste kriebelbeestjes krijgen nu brandharen, die bij contact met mensen tot ernstige klachten kunnen leiden.

De eerste eikenprocessierupsen werden begin april in Nederland waargenomen. In de afgelopen weken zijn de kriebelbeestjes op steeds meer plaatsen gezien. Ze eten zich op dit moment vol aan eikenbladeren en vervellen.

Bij de derde keer dat ze vervellen maken de rupsen brandharen aan die voor veel problemen zorgen. Dat moment is volgens website Nature Today nu aangebroken. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden, volgende week woensdag dus.

Lees ook: In Hengelo hebben ze een nieuwe manier om de eikenprocessierups te bestrijden

Nestkastjes tegen eikenprocessierups

In het hele land zijn maatregelen genomen in de hoop om de overlast aankomende zomer binnen de perken te houden. Veel gemeenten hebben deze winter zelf nestkastjes opgehangen en gratis uitgedeeld, om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten.

“De overlast wordt vooral in juni verwacht”,  aldus Nature Today. “Het is nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is.”

Lees ook: Natuurlijke bestrijding processierups blijkt een succes: 80 procent minder nesten

Vorig jaar veel overlast

De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. Om die reden werd op verzoek van de overheid een kennisplatform opgericht. Deskundigen op verschillende gebieden als gezondheid en bestrijding konden daar informatie verzamelen en delen. Dat moet overheden, waterschappen, terreinbeheerders en bedrijven helpen in de strijd tegen de beestjes.

Redactie/ANP