Dieren

Natuurlijke bestrijding processierups blijkt een succes: 80 procent minder nesten

De proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten. Dat melden onderzoekers die betrokken zijn bij het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today.

In 2018 is in de gemeente Westerveld het project gestart. Drie jaar lang wordt gekeken hoe het aantal eikenprocessierupsen zich ontwikkelt.

Natuurlijke vijanden

Er zijn vorig jaar duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen te lokken, zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook zijn er nestkasten opgehangen om vogels als koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten naar de proeflocatie te krijgen.

Lees ook: Goed nieuws: de ergste overlast door de eikenprocessierups is voorbij

Volgens de onderzoekers zijn niet alle locaties geschikt voor een dergelijk project, maar daar waar het mogelijk is, draagt deze aanpak zeker bij aan de beheersing van de eikenprocessierups.

De branderige haartjes van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

ANP