Politiek

Kort geding Viruswaanzin tegen coronaregels: 'Samen terug naar normaal'

Er moet een einde komen aan de anderhalvemetersamenleving en andere vrijheidsbeperkende maateregelen moeten per direct worden gestopt. Dat eist actiegroep Viruswaanzin in een kort geding tegen de maatregelen overheid.

Viruswaanzin keert zich tegen het huidige coronabeleid van de overheid. “Ouderen vereenzamen, duizenden ondernemers gaan failliet, mensen vervreemden van elkaar en de economie gaat kapot”, stelt de groep. “Het allerbelangrijkste op dit moment is dit huidige beleid zo snel mogelijk te beĆ«indigen.” Virus Waanzin zet vraagtekens bij de wetenschappelijke basis van de coronaregels, keert zich tegen de coranaspoedwet en wil “samen terug naar normaal”.

Lees ook: Actiegroep Virus Waanzin roept op tot nieuwe protesten in tien gemeenten

Rechter in quarantaine

De voorzieningenrechter die het kort geding zou leiden heeft overigens verkoudheidsklachten en besloot in quarantaine te gaan, geheel volgens het protocol. De rechter wordt vervangen. Viruswaanzin spreekt van een ongelukkige timing.

Op de website van Viruswaanzin staat een oproep aan aanhangers om donderdag naar de rechtbank te komen als steunbetuiging, maar zonder borden of spandoeken omdat het geen demonstratie mag worden.

Lees ook: Meerdere betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld opgepakt

Demonstratie Viruswaanzin

Vorige week verbood de gemeente Den Haag een demonstratie van Viruswaanzin tegen de 1,5 metersamenleving en stelde de rechter de gemeente Den Haag in het gelijk. Ondanks het verbod kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. De ME greep in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie. De politie hield ongeveer vierhonderd betogers aan.

ANP