Politiek

Bijna de helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in het coronabeleid

In aanloop naar de persconferentie van premier Mark Rutte donderdagavond, blijkt dat het vertrouwen in het overheidsbeleid rondom het coronavirus flink is afgenomen. Ook hebben mensen bijzonder weinig vertrouwen in het naleven van eventuele scherpere coronamaatregelen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim tweeduizend Nederlanders. Hen werd gevraagd of ze vertrouwen hebben in het coronabeleid van de regering. Het grootste deel, 62 procent, heeft dat vertrouwen nog altijd. Iets meer dan een derde van de mensen (34 procent) gelooft niet in de overheidsmaatregelen.

Jongeren

Opvallend is dat vooral jongere mensen weinig vertrouwen hebben in het coronabeleid. Van de deelnemers onder de 30 jaar gelooft maar de helft in de aanpak. Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt het hardst bij jongeren.

Lees ook: Aantal nieuwe besmettingen met corona bijna verdubbeld naar ruim 2.500

Bij de groep van 30 tot 50 jaar gelooft 57 procent in het overheidsbeleid. Bij vijftigplussers is het vertrouwen nog het grootst: 66 procent, ofwel twee derde.

Vertrouwen coronabeleid afgenomen

Deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd of hun vertrouwen in het coronabeleid is toegenomen, gelijkgebleven of afgenomen. 44 procent geeft aan dat het vertrouwen in de loop van de tijd is afgenomen. Slechts drie procent kreeg meer vertrouwen in het kabinet. Het grootste deel van de mensen, namelijk 52 procent, stelt dat het vertrouwen gelijk is gebleven.

Lees ook: Meerderheid wil uitbreiding mondkapjesplicht, onder andere in winkelstraat

Jongere mensen hebben het minste vertrouwen en zijn het vertrouwen ook het meest verloren. Van de deelnemers onder de 30 jaar gelooft 49 procent minder in het beleid dan voorheen. Bijj de groep van 30 tot 50 jaar is dat 48 procent. Van de vijftigplussers zegt 41 procent dat het vertrouwen is afgenomen.

Scherpere maatregelen

De laatste weken stijgt het aantal coronabesmettingen in ons land. Mogelijk worden tijdens de persconferentie van Rutte en een aantal ministers strengere maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Lees ook: Kabinet wil introductieweken voor studenten dit jaar schrappen

Het overgrote deel van de mensen denkt niet dat Nederlanders zich aan eventuele scherpere maatregelen zullen houden. Bijna drie kwart van de mensen (71 procent) heeft daar weinig vertrouwen in. Slechts 22 procent gelooft nog wel in de bereidheid van Nederlanders om zich aan de regels te houden.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.