Gezondheid

Aantal nieuwe besmettingen met corona bijna verdubbeld naar ruim 2.500

In de afgelopen zeven dagen zijn er in Nederland 2.588 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een week eerder: toen kwamen er 1.329 nieuwe gevallen bij.

Dat blijkt dinsdag uit de wekelijkse corona-update van gezondheidsdienst RIVM. Het aantal besmettingen in ons land met corona neemt sinds begin vorige maand weer toe. Ter vergelijking: in de eerste week van juli werden er nog 432 nieuwe gevallen gemeld.

Bekijk hieronder waar de meeste besmettingen per regio zijn geregistreerd:

Meer positieve tests

Ook het percentage aan positieve testuitslagen is de afgelopen week flink toegenomen, terwijl er tegelijkertijd tussen 27 juli en 2 augustus ongeveer 10.000 minder coronatests werden afgenomen. Van de zo’n 100.000 onderzochte personen testte 2,3 procent positief, in de week van 20 juli lag dit percentage nog op 1,1 procent.

Lees ook: 431 besmette personen op één dag: hoogste aantal sinds begin mei

Volgens het RIVM is in bijna alle GGD-regio’s te zien dat er relatief meer mensen positief testen. In de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam, West-Brabant en Haaglanden lag het percentage het hoogst: daar bleek tussen de 3 en 7 procent van de mensen het virus onder de leden te hebben.

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar. Zij lopen een relatief klein risico om door corona in het ziekenhuis te belanden, maar kunnen anderen wel besmetten voor wie het coronavirus gevaarlijker is, zoals hun ouders en grootouders.

Lager reproductiegetal

Op dit moment groeit de omvang van de corona-uitbraak nog steeds. Het zogenoemde reproductiegetal R lag in de laatste week op 1,20, wat betekent dat honderd besmette personen samen 120 andere mensen infecteren. Vorige week lag de R-waarde nog op 1,40. Als het getal tussen 0 en 1 ligt, dooft de epidemie langzaam uit.

Lees ook: Aantal passagiers met corona op Schiphol flink gestegen

Het aantal sterfgevallen is nog wel laag: sinds vorige week zijn er zes nieuwe coronadoden gemeld. Er zijn tot nu toe 6.150 mensen in Nederland overleden bij wie de ziekte is vastgesteld. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe coronapatiënten, 21 meer dan de week daarvoor. Tot dusver zijn er 11.959 patiënten opgenomen (geweest).

Persconferentie premier Rutte

Eerder werd bekend dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond een persconferentie zullen geven naar aanleiding van de stijging van het aantal coronabesmettingen. De laatste keer dat de twee bewindspersonen Nederland toespraken was op 24 juni, toen werden er juist versoepelingen aangekondigd.

Lees ook: PvdA verwijt kabinet gebrekkige regie, wil debat over opmars coronavirus

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zullen Rutte en De Jonge ingaan op “de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland”. “Zij zullen de algemene situatie duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio’s en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.” De persconferentie is donderdagavond vanaf 19.00 uur live te zien op SBS6.