Gezondheid

Ruim 20 procent van de Nederlanders wil snellere versoepeling coronaregels

Sinds 1 juli mogen we weer een beetje meer, maar voor 22 procent van de Nederlanders, gaat de versoepeling van de coronaregels niet snel genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond.

Een even grote groep Nederlanders pleit juist voor een vertraging van het tempo waarin de overheid het beleid verruimt. De grootste groep Nederlanders, 53 procent, vindt het tempo waarin de overheid de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen versoepelt prima. Dat strookt met een peiling die De Hond drie maanden geleden deed. Ook toen al schaarde een meerderheid van de respondenten zich achter het overheidsbeleid.

Lees ook: Deze coronamaatregelen zijn per 1 juli versoepeld

PVV-stemmers willen sneller

Uit de peiling blijkt ook dat opvattingen tussen kiezers van politieke partijen sterk verschillen. Zo vindt driekwart van de kiezers van VVD, CDA en D66 het huidige tempo goed is. Echter vindt een grote meerderheid van de aanhangers van Forum voor Democratie en PVV dat het nog sneller mag.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat de kans groot is dat we ons klaar kunnen maken voor een tweede virusgolf. De andere helft lijkt zich minder zorgen te maken. Die zou het liefst willen dat de anderhalve meter-maatregel voor buiten wordt afgeschaft. Een kwart ziet de regel liever ook voor binnen verdwijnen.

Lees ook: Tweede coronagolf na de zomer? ‘Vooral september wordt spannend’