Gezondheid

Rotterdams verpleeghuis met veel coronadoden 'hield zich aan richtlijnen', blijkt uit eigen onderzoek

Verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam, waar in korte tijd relatief veel bewoners zijn overleden aan het coronavirus en dat wordt gerund door Stichting Humanitas, heeft “alle maatregelen genomen die op dat moment redelijkerwijs verwacht mochten worden”, blijk volgens Stichting Humanitas uit een door de stichting zelf ingesteld onderzoek.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Humanitas bracht donderdag een samenvatting ervan naar buiten, maar wil het onderzoeksrapport zelf niet delen. Een duidelijke reden daarvoor kon een woordvoerder van de instelling niet noemen.

Lees ook: Osmans vader zat in De Leeuwenhoek en overleed ook aan corona: ‘Ze wilden hem niet testen’

In het verpleeghuis stierven in enkele weken tijd minimaal 22 van de 99 bewoners aan het coronavirus.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde een onderzoek aan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De directie van Humanitas besloot ook zelf een onderzoek in te stellen. Dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Move Professionals, aldus Humanitas.

Lees ook: Helft demente ouderen in De Leeuwenhoek overleden

Snelheid van uitbraak

In de samenvatting wordt geschetst dat De Leeuwenhoek een multicultureel en levendig verpleeghuis is, waarvan de bewoners heel veel contact hebben met de buitenwereld. De bewoners hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen, zowel psychisch als fysiek: van dementie tot diabetes en van COPD tot hartproblemen.

Lees ook: Corona-uitbraak in verpleeghuis maakt diepe indruk in Rotterdamse wijk

De conclusie van deze door de stichting uitgegeven ‘samenvatting’ luidt: “Het is heel waarschijnlijk dat deze ingrediënten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de snelheid van de uitbraak in De Leeuwenhoek, en aan het relatief hoog aantal ernstig zieken en sterfgevallen”.

ANP/redactie