Gezondheid

Helft demente ouderen in verpleeghuis Rotterdam overleden

Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen van het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is de afgelopen drie weken overleden, vermoedelijk allemaal aan corona.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het gaat tot nu om zo’n vijftien mensen, maar bijna elke dag overlijden er bewoners. Dat meldt NRC donderdag. Op twee andere afdelingen van het verpleeghuis zijn inmiddels ook meerdere doden gevallen en zieken gemeld. Dat bevestigen zeven bronnen bij en rond het verpleeghuis.

Getest

In een schriftelijke reactie bevestigt een woordvoerder dat er “inmiddels een groot aantal bewoners is overleden”. Hoeveel dat er precies zijn, wil De Leeuwenhoek niet zeggen.

Inmiddels zijn wel alle “huidige” 72 bewoners getest op corona. Een kwart van hen is besmet. Ook is ruim een kwart van het vaste personeel besmet.

Maatregelen genomen

Volgens De Leeuwenhoek heeft het na de eerste verdenking van corona direct de richtlijnen van RIVM en GGD opgevolgd en heeft het verpleeghuis “niet anders gehandeld dan op andere locaties of bij andere zorginstellingen.”

Dat het verpleeghuis adequaat ingreep wordt echter tegengesproken door drie medewerkers en enkele familieleden die met NRC spraken.

ANP