Gezondheid

Corona-uitbraak in verpleeghuis maakt diepe indruk in Rotterdamse wijk

Bijna de helft van de bewoners op de afdeling voor dementerenden in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek is de afgelopen drie weken overleden, vermoedelijk allemaal aan corona. Dat maakt diepe indruk in de buurt. “Het is verschrikkelijk.”

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het gaat tot nu om zo’n vijftien ouderen, maar bijna elke dag overlijden er bewoners in het verpleeghuis. Veel mensen uit de buurt Oude Westen kennen wel iemand in het tehuis. Zo ook Freek Schell, die een slagerij heeft tegenover De Leeuwenhoek.

‘Buurt kent de bewoners’

“Het Oude Westen is een buurt waar mensen elkaar kennen. Het leeft hier heel erg”, vertelt Schell tegen Hart van Nederland. “Er komen klanten in de winkel die vertellen dat hun ouders daar liggen, dat ze er niet meer bij mogen en dat het slecht gaat in het tehuis.” De slager kent ook bewoners die zijn overleden. “Het is een hele trieste zaak.”

Lees ook: Helft demente ouderen in verpleeghuis De Leeuwenhoek overleden

Schell heeft vanuit zijn winkel uitzicht op het verpleeghuis. “Deze week stond er een meisje wiens vader was overleden te huilen en 500 meter verderop hoorde je het nog, zo erg was het.” Volgens hem werd haar vader opgehaald en mocht het meisje hem niet meer zien. “Nou, dat is toch verschrikkelijk.”

‘Echt geschrokken’

Ook Esdra Baris van de lokale dierenwinkel kent bewoners van De Leeuwenhoek. “Ze lopen hier over straat en komen bij mij naar binnen. Ik hoorde woensdag al dat er veel mensen overleden zijn.”

Volgens de ondernemer zou ook een Surinaamse man met een hoofddoekje een van de overleden ouderen zijn. “Iedereen kent hem”, vertelt ze. “En een lieve mevrouw die altijd een beetje trillend voorbij komt en altijd even de konijntjes komt aaien, ook overleden. Ik ben echt geschrokken.”

Te weinig beschermingsmiddelen

NRC meldde donderdagochtend op basis van bronnen dat De Leeuwenhoek na de eerste vastgestelde besmetting te weinig heeft gedaan om verdere verspreiding te voorkomen. Er zouden onder meer te weinig beschermingsmiddelen zijn voor het personeel. Ook zouden medewerkers ondanks ziekteverschijnselen gewoon aan het werk moeten.

Volgens het verpleeghuis zijn na de eerste verdenking van corona direct de richtlijnen van gezondheidsorganisatie RIVM en GGD opgevolgd en heeft het verpleeghuis “niet anders gehandeld dan op andere locaties of bij andere zorginstellingen”.

Lees ook: Inspectie onderzoekt hoge aantal sterfgevallen in De Leeuwenhoek

Inmiddels heeft minister Hugo de Jonge aangekondigd dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek gaat doen naar de sterfgevallen in De Leeuwenhoek.