Misdaad

Tariq C. (19) stak neef dood en verwondde 3 anderen door 'waandenkbeelden'

De 19-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn had waandenkbeelden toen hij in februari in een Alphense woning zijn 16-jarige neef uit Amsterdam doodstak en drie anderen ernstig verwondde.

In de rechtbank in Den Haag probeerde hij woensdag zijn warrige gedachtes van destijds onder woorden te brengen.

“Ik heb me nog nooit zo angstig gevoeld”, vertelde Tariq C. “In drie minuten heb ik mijn leven verkloot.” Hij kan zich herinneren dat hij een mes uit de keuken had gehaald, terwijl zijn neven aan het chillen en gamen waren. Hij dacht dat hij zich met het mes moest verdedigen tegenover zijn familieleden, die hij kort daarvoor vertelde over de hemel. De familieleden vonden zijn verhaal zo onbegrijpelijk dat ze besloten het op te nemen met een mobiele telefoon.

Lees ook: Dodelijk slachtoffer Alphen aan den Rijn is jongen (16) uit Amsterdam

‘Geen straf maar behandeling’

Bij het steekincident in de woning aan de Robijnstraat in de Diamantbuurt in Alphen heeft C. ook zijn eigen moeder (53) en nog een andere 19-jarige neef met een mes verwond, evenals een 17-jarige voorbijganger.

De moeder van C. maakte gebruik van haar spreekrecht: “Ik wil geen straf, maar een behandeling voor Tariq. Behandeling is nodig. Uiteindelijk hoop ik dat mensen hem vergeven. De ziekte heeft gehandeld en niet Tariq zelf.”

Lees ook: Buurtbewoner Alphen aan den Rijn: ‘Man stak eigen moeder neer’

‘Levens zijn kapot’

De neef van C. die de steekpartij overleefde zei: “Het heeft mijn leven verpest. Ik ben bang en heb veel stress. Ik heb moeite met eten en drinken en ik voel me niet veilig, ook niet thuis.”

“Levens zijn kapot”, sprak de moeder van de neven. “Als moeder heb ik veel verdriet. Tariq moet behandeld worden. Ik kan niet boos zijn, maar wil dat hij behandeld wordt.”