Gezondheid

Derde dode in Europa door coronavirus, WHO maakt zich zorgen over uitbraak

In Italië zijn de afgelopen dagen twee mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich intussen zorgen omdat de ziekte soms zonder duidelijke oorzaak ergens opduikt.

Vrijdagavond stierf een 78-jarige man in Italië. Hij lag al tien dagen in een ziekenhuis in Padua, in de buurt van Venetië. Ook een vrouw in de noordelijke regio Lombardije heeft de ziekte niet overleefd.

In totaal zijn er nu drie doden door het coronavirus geteld in Europa. Vorige week zaterdag overleed een 80-jarige Chinese toerist in een ziekenhuis in Parijs.

Zorgen om uitbraak

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zei vrijdag dat de organisatie zich zorgen maakt omdat het coronavirus soms buiten China opduikt zonder dat duidelijk is hoe dat precies kan. “We bezorgd over het aantal gevallen zonder duidelijk epidemiologisch verband.”

Lees ook: Moeten Nederlandse passagiers van ‘coronacruise’ niet in quarantaine?

In die gevallen zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat een persoon die besmet is geraakt, contact heeft gehad met iemand die het virus al had. Volgens de topman zijn er steeds minder mogelijkheden om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

Langere incubatietijd?

Daar komt bij dat de incubatietijd van het virus, de periode tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, mogelijk langer is dan gedacht. Chinese autoriteiten melden namelijk dat een 70-jarige man pas 27 dagen na zijn besmetting ziekteverschijnselen begon te vertonen.

Experts gingen er tot nu toe van uit dat het nieuwe coronavirus een maximale incubatietijd van veertien dagen had. Als die periode langer blijkt te zijn, zou dat het lastiger kunnen worden om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Nieuwe gevallen in Italië

In China zijn inmiddels ruim 2200 mensen overleden aan de gevolgen van de ziekte en er zijn meer dan 75.000 mensen besmet. In andere landen zijn ruim 1300 besmettingsgevallen bekend en vijftien personen overleden.

Lees ook: Uitbraak coronavirus is volgens WHO ‘internationale noodtoestand’, wat betekent dat?

Zo zijn er in het noorden van Italië vrijdag op één dag zestien nieuwe gevallen ontdekt, waaronder bij vijf medici. Ongeveer 50.000 mensen in de getroffen gebieden wordt geadviseerd om binnen te blijven.

ANP