Politiek

Moeten passagiers Westerdam niet in quarantaine? 'Je moet het per geval bekijken'

Nederlandse passagiers van cruiseschip Westerdam hoeven voorlopig niet in quarantaine. Ondanks dat het coronavirus inmiddels bij een Amerikaanse passagier is vastgesteld. Er is volgens viroloog Marion Koopmans van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog steeds veel onduidelijk over het coronavirus.

Een 83-jarige vrouw die meevoer op de Westerdam werd afgelopen weekend positief op het coronavirus getest, terwijl eerdere testen een negatief resultaat gaven. Volgens het RIVM is er geen reden tot paniek omdat mensen alleen besmettelijk zouden zijn als ze daadwerkelijk symptomen van de ziekte vertonen.

Lees ook: Zo checkt de GGD cruisepassagiers van de Westerdam op corona-verschijnselen

Regeringspartij CDA maakt zich zorgen over manier waarop wordt omgegaan met Westerdam-passagiers die terugkeren naar Nederland. Het is nu zo geregeld dat zij een telefoontje krijgen van de GGD, waarna ze zich daar moeten melden.

“Dat mag niet te vrijblijvend zijn”, zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik tegen Hart van Nederland. “Mensen die zich nog bij de GGD hebben gemeld moeten we meteen opsporen. Het is namelijk onduidelijk vanaf wanneer mensen het virus kunnen overdragen.”

Premier Rutte benadrukte maandagochtend nog dat de Nederlandse regering alles op orde heeft. “Qua preventie doen wij niets fout”, zei hij. “Sterker nog, we pakken de coronacrisis goed aan.”

‘Sommigen krijgen geen klachten’

Maar dit hoeft niet zo te zijn, legt viroloog Koopmans uit aan Hart van Nederland. Het merendeel van de patiënten krijgt volgens haar last van hoestbuien, verkoudheid en koorts.

Een klein deel van de mensen krijgt een longontsteking, die soms zo hevig is dat patiënten beademd moeten worden in het ziekenhuis. “Maar sommige mensen krijgen geen klachten”, voegt de viroloog toe.

Ook is het nog niet duidelijk hoe besmettelijk het nieuwe coronavirus is. “Van griep weten we dat het virus al besmettelijk is nog voordat klachten heeft. Als iemand ziek wordt, kun je er donder op zeggen dat diegene al meerdere mensen heeft besmet”, aldus Koopmans.

Bij SARS – wat verwant is van het nieuwe coronavirus – was dat heel anders. “Daar kwam de besmettelijkheid pas laat, als mensen echt al beroerd waren. Dan verspreidt zo’n virus zich dus minder makkelijk.”

‘Besmetting door nauw contact’

Mede aan de hand van het ziekteverspreiding onder reizigers denkt de WHO dat het nieuwe coronavirus wat betreft besmettelijkheid dichter bij SARS ligt dan bij normale griep. “Dit omdat de verspreiding vaak stopt zodra reizigers in quarantaine worden geplaatst”, zegt de viroloog.

Wetenschappers denken volgens Koopmans daarom dat je redelijk nauw contact met iemand moet hebben om het virus op te lopen. “Veel mensen die in Wuhan besmet zijn geraakt werken in ziekenhuizen of waren familieleden van patiënten.”

Dat het RIVM ervoor kiest om alle Nederlandse passagiers van de Westerdam niet preventief in quarantaine te plaatsen, snapt ze daarom. “Je moet het per situatie bekijken. De kans dat iemand de infectie heeft, is heel verschillend.”

Lees ook: Rutte over aanpak situatie rond cruiseschip Westerdam: ‘We pakken de coronacrisis goed aan’

Denkt Koopmans dat het virus ook in ons land zal opduiken? “Het zou me niet verbazen, Nederland is een open land.” Toch maakt de viroloog zich geen zorgen. “Nul risico bestaat niet, dan moeten we ook niet naar de jungle afreizen. Laten we de hersens erbij houden.”