Lifestyle & Entertainment

Trouwen ondanks coronacrisis: Gerke en Berdien stapten in het huwelijksbootje

Door de coronacrisis worden veel huwelijken afgezegd, maar Gerke (30) en Berdien (29) hebben elkaar vrijdag toch het jawoord gegeven. Het kersverse stel uit het Friese Surhuizum moest wel wat aanpassen aan hun grote dag: er konden maar elf personen op hun bruiloft komen en er mocht niet gezoend worden.

Het stel werd vanwege de maatregelen tegen het coronavirus afgelopen zondag gebeld door de trouwambtenaar. De twee kregen drie opties om de dag aan te passen: de bruiloft kosteloos verzetten, trouwen in het gemeentehuis met hooguit elf personen of trouwen in hun eigen huis met maximaal elf gasten.

“Wij kozen voor het laatste, want ik ben 28 weken zwanger”, vertelt Berdien. “Als we het zouden verplaatsen, zou het pas na juni worden en ik wilde het liefst gewoon een gezinnetje zijn waarbij we allemaal dezelfde achternaam hebben.”

Aangepaste bruiloft

Wel moest het originele plan van de bruiloft, waarbij ongeveer vijftig man aanwezig zou zijn, worden aangepast. “Alleen ouders en getuigen konden komen. En in plaats van trouwen in het gemeentehuis, kozen we ervoor om in ons eigen huis te trouwen.”

Lees ook: Meerdere agenten expres in gezicht gehoest door ‘coronapati├źnten’

Het stel heeft elkaar in de tuin van hun woning het jawoord gegeven. Wel moesten de gasten op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, kon er niet gezoend worden en konden er geen handen worden geschud. “Het was even anders dan gebruikelijk, want iedereen moest op gepaste afstand blijven.” Ook moest Berdien eraan wennen dat alle elf gasten al snel weer vertrokken. “Ze kregen gebak, koffie en thee, maar daarna ging iedereen weer naar huis.”

Toch had de bruiloft in deze vorm volgens Berdien ook mooie kanten. “Tijdens de plechtigheid hebben Gerke en ik een boodschap voor elkaar op papier gezet en voorgelezen. Dat was echt ons moment.”

Ook had thuis trouwen nog andere voordelen. “De dieren konden er nu bij zijn”, zeg ze blij. “We hebben een paard, een pony, twee katten en een hond. Die horen echt bij ons als gezin. Dat ze erbij waren, was een hele mooie toevoeging.”

Wittebroodsweken

Nu de wittebroodsweken zijn aangebroken, hebben Gerke en Berdien even geen plannen. “We zouden een weekendje weggaan, maar dat gaat niet meer door. We proberen om gezond te blijven en kijken uit naar ons kind.”

Lees ook: Vakkenvuller Maarten wordt naar huis gestuurd om dragen van mondkapje

Wel denkt het stel erover om over een tijdje een tuinfeest te geven. “Ik denk dat het dan een huwelijksfeest wordt, misschien in combinatie met een newborn-party. We gaan er hoe dan ook iets speciaals van maken.”