Politiek

Trekkers bij boerenactie in provincie Utrecht verboden, FDF: 'kom met de auto'

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht heeft als voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht een verbod ingesteld op het demonstreren met landbouwvoertuigen op de openbare weg, op parkeerplaatsen en op alle andere openbare plekken in de provincie Utrecht.

Het verbod geldt voor dinsdag en woensdag en treft dus de actie die boeren woensdag in De Bilt willen houden. Farmers For Defence (FDF) heeft boeren inmiddels opgeroepen dan met de auto te komen.

Lees ook: Ook laatste trekkerverbod van tafel: boeren mogen weer demonstreren in Nijmegen

Volgens Den Oudsten kan de demonstratie niet “veilig, ordentelijk en gezond” verlopen als er een onbekend aantal tractoren naar De Bilt komt. Dat levert volgens hem ernstige risico’s op voor het verkeer, belemmert hulpdiensten in hun werk en geeft kans op wanordelijkheden, zo lieten de gemeente De Bilt en de veiligheidsregio dinsdag weten.

‘Boos’

Meine Jongschaap van FDF regelt morgen onder meer de stoet vanuit Drenthe naar Bilthoven. Volgens hem waren alle vergunningen keurig geregeld, dus hij is woest om dit verbod. “We zijn de hele week bezig met de voorbereidingen. Dan komt in een kwartier tijd de streep erdoor. Ik ben boos. Het gaat wéér niet volgens plan. Maar gelukkig zijn er andere manieren om in Bilthoven te komen. We gaan nu met de auto.”

Lees ook: Farmers Defence Force na trekkerverbod: ‘De democratie heeft verloren’

In Biltse Rading mogen maximaal 2000 mensen demonstreren. Hoeveel betogers woensdag komen opdagen, kan FDF-woordvoerster Sieta van Keimpema niet zeggen. “Het is geen bioscoop met kaartjesverkoop. We hebben niet alle 17,5 miljoen Nederlanders aan een touwtje. Er mogen ook burgers bij komen kijken.”

Coronavirus

Het maximumaantal betogers is vastgesteld vanwege het coronavirus. Maar volgens Van Keimpema is de kans klein dat boeren het virus verspreiden. “Veel boeren blijven op hun erf. Per week krijgen ze een of twee keer bezoek. En om dan zo generiek en zo spastisch hiermee om te gaan, ik snap er helemaal niets van. Een week lang spreken we hierover en nu gaat men een andere kant op.”

De demonstratie in Biltse Rading is de enige protestactie die Farmers Defence Force woensdag houdt, zegt Van Keimpema. Maar ze sluit niet uit dat boeren ook andere plekken in het land opduiken, “want ze zijn razend.”

ANP