Politiek

Caroline vast in afgelegen Amazone-dorp in Peru: 'Hoe kom ik hier weg?'

Nederlandse reizigers die vastzitten op afgelegen plekken in Peru kunnen voorlopig niet terug naar Nederland. De Nederlandse ambassade in Peru heeft hen geadviseerd zich niet te verplaatsen. De 59-jarige Caroline Bijl is gestrand in een klein dorpje in de Amazone. Ze heeft geen idee hoe lang ze daar nog vast zal zitten.

“Ik zit in een klein gehucht aan de rand van de jungle. Toen ik hier dinsdag terugkwam na een meerdaagse tour lag alles plat. Het is acht uur varen tot de dichtstbijzijnde grote stad, maar de boten varen niet meer”, vertelt ze.

Lees ook: Sehraz (16) eindelijk uit coma na corona, maar moet nog weken revalideren

In Peru is sinds 15 maart de noodtoestand afgekondigd voor minimaal twee weken. Alle grenzen zijn gesloten en mensen dienen thuis of in hun hotel te blijven. Ze mogen alleen kort op straat zijn voor essentiële boodschappen of voor het verkrijgen van medische zorg. Dat geldt dus ook voor Caroline. “Toen ik vanochtend even buiten was voor een boodschap, werd ik meteen aangesproken door de lokale politie. De politie controleert steeds actiever of we wel binnen blijven.”

Geld raakt op

Caroline verblijft in een hostel, samen met een Duitse toerist. Een andere reiziger die een plek probeerde te krijgen in het hostel werd de deur gewezen. Zij verblijft nu noodgedwongen bij een lokale familie. Ze kunnen niets. Er is zelfs geen pinautomaat in het dorp. “Mijn geld raakt op, ik moet dus iets gaan regelen.”

Ze wil zo snel mogelijk naar huis, naar haar dochter. De Nederlandse overheid haalt echter eerst mensen terug uit de grote steden Cusco en Lima. Daar heeft Caroline dus niets aan. “Ik zit 1700 kilometer van Lima vandaan. Waarschijnlijk kom ik hier alleen maar weg als de lockdown over is. En ik ben bang dat die langer duurt dan 15 dagen.”

Lees ook: ‘Nederlanders in het buitenland snel terughalen is race tegen de klok’

Ondertussen probeert Caroline vriendschappen te sluiten met de lokale bevolking. Dat is niet makkelijk. “Je voelt dat mensen ons zien als brengers van een hoop ellende. Sommige mensen zijn ronduit onvriendelijk.”

Kan even duren

Duizenden Nederlandse reizigers zitten nog vast in het buitenland. Ongeveer zeshonderd van hen zitten vast in Peru. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat ze er alles aan doen deze mensen terug te halen, maar dat gaat niet overal even makkelijk. Het ministerie adviseert reizigers contact op te nemen met hun vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie en zich online te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder benadrukt dat het in sommige gevallen even kan duren voordat repatriëring geregeld is.

De Nederlandse ambassade in Peru meldt dat de Peruaanse overheid akkoord is met het verplaatsen van mensen via Cusco naar Lima. Op voorwaarde dat in Lima onmiddellijk wordt overgestapt op een vlucht naar Amsterdam, Parijs, of andere buitenlandse bestemming. Het vliegveld van Lima is gesloten. Alleen het militaire gedeelte is open voor de repatriëringsvluchten.

Lees ook: Minister De Jonge: ‘Ik weet niet onder welke steen jij gelegen hebt’

Pas als duidelijk is dat er een vlucht is en plek voor iedere Nederlander, krijgen ze toestemming mensen die op afgelegen plekken zitten te verplaatsen. Caroline realiseert zich dat ze geduld moet hebben, maar dat maakt de situatie voor haar niet minder nijpend. “De prioriteit ligt echt niet bij een paar sneue toeristen die vastzitten in de Amazone.”