Gezondheid

Tien handen verwoest door ongelukken met vuurwerk

Plastisch chirurgen hebben sinds december bij tien handen minstens drie vingers moeten amputeren als gevolg van ongelukken met vuurwerk. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

De meeste ongelukken waren op 31 december en 1 januari. Meerdere minderjarigen liepen ernstige verwondingen op. Een slachtoffer was pas drie jaar oud. In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen vanwege ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend.

Lees ook: Blind na de jaarwisseling: achttien vuurwerkslachtoffers bij Oogziekenhuis

‘Net als ernstige oorlogswonden’

Van de vijftig ernstige letsels is zestig procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk. Volgens plastisch chirurg Annekatrien van de Kar is het letsel “vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden”.

Van de Kar waarschuwde voor illegaal vuurwerk als zoals Cobra 6 en heeft de indruk dat dat weer meer wordt afgestoken dan enkele jaren geleden.

Lees ook: Het jaar 2020 is begonnen: ongelukken, branden, mist en vuurwerk tijdens de jaarwisseling

‘Verbied vuurwerk’

Het NVPC ziet het liefst dat de overheid en consumentenvuurwerk verbiedt en dat alles uit de kast wordt gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. “De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken.”

ANP