112

Blind na de jaarwisseling: achttien vuurwerkslachtoffers bij Oogziekenhuis

In het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen tijdens de afgelopen jaarwisseling achttien vuurwerkslachtoffers binnen met oogletsel. In tien gevallen is het letsel dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn.

Dat houdt in dat patiënten verminderd zicht hebben of volledig blind zijn geraakt aan één of twee ogen. Bij sommige mensen moeten hun ogen wellicht zelfs verwijderd worden. In de ochtend van nieuwjaarsdag worden zes vuurwerkslachtoffers van de afgelopen nacht geopereerd.

Vuurwerkslachtoffers geraakt door rondvliegend vuurwerk

De helft van de slachtoffers was omstander en stak niet zelf vuurwerk af. Zij zijn geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril. Het jongste slachtoffer is 14 jaar oud.

Het aantal slachtoffers dat afgelopen nacht bij het Oogziekenhuis is binnengekomen, ligt fors hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen waren het er acht. “Het is speculeren over de oorzaken voor de stijging, maar mogelijk speelt mee dat er dit jaar meer vuurwerk is verkocht”, aldus een woordvoerder van het Oogziekenhuis.

Landelijke cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers worden in de loop van deze week verwacht.