112

Telecomproviders huren extra beveiliging in om brandstichting zendmasten te voorkomen

Zendmastbedrijven en telecomproviders in Nederland huren extra beveiliging in tegen brandstichters die het op hun masten hebben gemunt. Na branden bij twee zendmasten in Roermond en Roosendaal afgelopen maandag en dinsdag, staat de teller in Nederland inmiddels op 29.

Dat meldt het AD vrijdagochtend.

‘Hoge prioriteit’

Het onderzoek naar de brandstichters heeft voor politie en veiligheidsdiensten ‘hoge prioriteit’. Dit omdat de communicatie in een gebied (bijvoorbeeld met 112) kan verslechteren of wegvallen bij brand.

Lees ook: Stichting Stop5GNL verliest kort geding: uitrol van 5G hoeft niet te stoppen

Eerder deze week schreef minister Grapperhaus in een verslag dat alle C2000-masten, de masten waar hulpdiensten afhankelijk van zijn, de komende periode extra beveiligd worden. Ook bij ‘kruispunten’, waar meerdere zendmasten met elkaar in verbinding staan, wordt extra gesurveilleerd, vertelt Anja Spronk namens NOVEC, een bedrijf met zo’n 850 zendmasten.

Lastig te voorkomen

De zendmastbeheerders, telecombedrijven en de overheid overleggen over wat zij nog meer kunnen doen. Brandstichting is echter lastig te voorkomen, vertelt Ed Boerema van Cellnex, dat een deel van de masten in Nederland in bezit heeft.

Lees ook: Anti-5G-Facebookers verheerlijken brandstichting zendmasten: ‘Steek alles wat ermee te maken heeft in brand’

Bovendien zijn er tienduizenden antennes in Nederland, zegt Spronk. Die staan niet alleen op zendmasten, maar ook op daken van parkeergarages en andere gebouwen. “Zie die maar eens allemaal extra te beveiligen op korte termijn.”

ANP