Gezondheid

Nu al tekort aan testcapaciteit corona in laboratoria

Het Nederlandse testbeleid voor coronapatiënten dreigt al dit najaar onuitvoerbaar te worden. Nu al zijn er tekorten aan middelen in laboratoria die de tests moeten analyseren.

Dat meldt de Volkskrant. Betrokkenen vrezen dat die zullen opDe laboratoria maken gebruik van verschillende apparaten om de monsters van tests, die onder andere de GGD afneemt, te kunnen analyseren.

Daarvoor zijn middelen nodig die de internationale fabrikanten van de apparaten moeten leveren, zoals testvloeistoffen en plastic buisjes. Aan die middelen is nu al een tekort, terwijl de testcapaciteit dit najaar nog minimaal moet worden verdubbeld, naar in totaal 70.000 tests per dag.lopen en dat alternatieven niet op tijd gereed zijn. Het ministerie van VWS en de GGD’s verwachten dat wachttijden verder zullen oplopen.

Lees ook: ‘Geef leraren voorrang bij coronatests om uitval op scholen te beperken’

Alleen testen bij klachten

Eerder deze week riep de overheid Nederlanders op zich alleen te laten testen als ze klachten hebben. Het aantal afspraken lag de afgelopen week ongeveer veertig procent hoger dan in de week ervoor. Het ministerie en alle betrokken diensten zijn bezig om de testcapaciteit uit te breiden in opmaat naar het snotterseizoen. Maar omdat dit nog niet klaar is, komt deze oproep “om personen mét klachten te kunnen blijven testen”.

Lees ook: Overheid roept op: laat je alleen testen op corona als je klachten hebt

ANP