Supermarkt Berning tóch dicht, eigenaar sluit deuren met tranen in zijn ogen

Eigenaar Raymond Berning van supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen sloot donderdagochtend omstreeks 10.00 uur alsnog zijn zaak. “Ze hebben mijn levenswerk gesloten”, zegt hij emotioneel.

Ondanks een verbod van de veiligheidsregio had de ondernemer de supermarkt donderdagochtend om 8.00 uur toch geopend. Twee uur later sloot hij eigenhandig weer de deuren. Dit deed hij omdat hij het conflict dat hij met de veiligheidsregio heeft over coronamaatregelen niet op de spits wil drijven.

‘Hij maakt er een spelletje van’

De veiligheidsregio had Berning woensdag per brief laten weten dat hij zijn zaak vanaf donderdag gesloten moet houden totdat de winkel is aangepast aan de geldende coronaregels. Hij moest zijn supermarkt van de veiligheidsregio sluiten omdat er bij meerdere controles te veel klanten in de winkel aanwezig waren. Hij zou hier meerdere malen voor gewaarschuwd zijn.

Er zijn 18 overtredingen van de coronaregels in zijn supermarkt geconstateerd. “Hij heeft vier maanden lang niets gedaan. Hij maakt er een spelletje van en neemt daarmee ontzettend veel tijd van politie, boa’s, gemeente en GGD in beslag. Dat zou hij zelf niet moeten willen”, aldus plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen

Volgens Berning was het onzin dat hij is gewaarschuwd en hij besloot donderdagochtend toch de winkel te openen. Hij had een bus voor zijn zaak neergezet om te voorkomen dat handhavers de supermarkt zouden blokkeren. Onder applaus van omstanders werd de bus om 08.00 uur weggereden en ging de winkel open.

Lees ook: Supermarkt weigert te sluiten ondanks bevel veiligheidsregio: ‘Ik wil niet de volgende zijn die omvalt’

Steun voor eigenaar

Twee uur later, om 10.00 uur, sloot Berning alsnog zijn zaak. Hier hoefde geen politiemacht voor ingezet te worden. “Ik heb de deur vrijwillig gesloten”, aldus Berning. “Maar emotioneel ben ik helemaal kapot gemaakt. De democratie in Nederland is ver te zoeken op dit moment.”

Met tranen in zijn ogen bedankte hij iedereen die langskwam om hem te steunen. Onder de steunbetuigers waren ook leden van de groep De Vrije Tukkers, een groep die het niet eens is met de coronamaatregelen. “Het grijpt mij aan”, zegt een van hen.

“Er zijn genoeg grote winkelketens waar ook geen afstand wordt gehouden. Ik snap niet waarom ze het hier moeten sluiten. Ben je dan als winkeleigenaar verplicht op te treden als politieagent voor mensen die hun eigen verantwoordelijkheid niet nemen?”