Gezondheid

'Stop met handen schudden om besmetting met coronavirus te voorkomen'

De overheid moet handen schudden tijdelijk gaan verbieden in de strijd tegen het coronavirus. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) ziet dat als de beste maatregel om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder tweeduizend mensen.

Ook ander lichamelijk contact, zoals kussen of elkaar knuffelen of omhelzen is uit den boze, vindt ongeveer een derde van de respondenten (32%). Daarnaast moeten mensen met milde griepklachten verplicht thuisblijven om te voorkomen dat zij het virus overdragen op collega’s of andere mensen op openbare plekken, zegt 40%.

18 Nederlanders besmet

Toch zegt een meerderheid van de Nederlanders (71%) vooralsnog niet bang te zijn om besmet te raken met het coronavirus. In Nederland zijn voor zover bekend 18 mensen besmet met het virus. Maandagavond werd bekend dat ook een 5-jarig kind uit Alphen aan den Rijn de ziekte heeft opgelopen tijdens een vakantie in Noord-Italië.

Lees ook: Geen reden tot corona-paniek: ‘Het gaat niet gebeuren dat iedereen deze ziekte krijgt’

De verwachting is dat het aantal besmettingen in Nederland de komende dagen nog verder zal gaan oplopen. Het RIVM heeft een aantal simpele, maar doeltreffende tips opgesteld die je kunt opvolgen om de kans op besmetting te verkleinen. Deze lees je hier.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.