Geen reden tot corona-paniek: 'Het gaat niet gebeuren dat iedereen deze ziekte krijgt'

Iedere dag maakt het RIVM nieuwe gevallen bekend van mensen die besmet zijn met het coronavirus. De teller in Nederland staat inmiddels op achttien. Veel scholen en bedrijven nemen rigoureuze maatregelen om ervoor te zorgen dat niemand ziek wordt. Volgens Hans van de Sande, sociaal psycholoog, een logisch vervolg van de afgelopen maanden.

“Eerst werd gezegd dat er ergens in een land ver weg een enorm gevaarlijke ziekte was”, vertelt Van de Sande. “Vervolgens komt het virus steeds dichterbij en zie je een klassiek verhaal waarin elk land afzonderlijk wordt benoemd. Dat vergroot de angst”, legt Van de Sande uit. “Elke keer als het dichterbij komt, wordt het nieuws groter. Nu de ziekte de grens is overgestoken, neemt de berichtgeving enorm toe.”

Geen reden tot paniek

Volgens Van de Sande is er echter geen reden tot paniek. “Er wonen in Nederland zeventien miljoen mensen, het gaat niet gebeuren dat iedereen deze ziekte krijgt. Het is een zwaardere variant van de griep, uiteindelijk neemt het ook relatief af.” Dit beeld wordt bevestigd door het RIVM.

Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden?

Toch besluiten steeds meer bedrijven voorzorgsmaatregelen te nemen om een mogelijke besmetting tegen te gaan. Zo werd maandag duidelijk dat het Europese hoofdkwartier van Nike in Hilversum voorlopig dichtgaat. Dit besluit werd genomen nadat een medewerker positief testte op het coronavirus.

“Ik kan me ietwat voorstellen dat ze dat doen”, zegt Van de Sande. “Maar dit is natuurlijk een PR-ding. Die schoenen komen uit China en ze zijn als de dood dat hun schoenen worden geïdentificeerd met de ziekte.”

Kinderen thuishouden

Daarnaast zijn er ook steeds meer ouders die hun kinderen thuishouden van school. Vooral als er op hun school kinderen zitten, die met het virus in aanraking zijn gekomen. Volgens Van de Sande is het “grote onzin” om kinderen thuis te houden. “Want als je dat gaat doen, wordt je vanzelf heel bangig. Als er in dat hele grote Nederland achttien mensen zijn die het virus hebben, dan weet je toch eigenlijk helemaal niets.”

Maar niet alleen ouders reageren angstig op de komst van het coronavirus naar Nederland. Ook de overheid lijkt er niet helemaal gerust op te zijn. De uitbraak van het virus zorgde afgelopen week voor de slechtste beursweek in jaren. “De reden dat de economie minder presteert komt doordat overheden bang zijn dat ze achteraf iets verweten wordt. Dat zie je ook bij burgemeesters die hele strenge veiligheidsmaatregelen nemen.”