Gezondheid

Coronavirus in Nederland: dit zijn de besmettingen tot nu toe

In Nederland zijn inmiddels twintig mensen besmet met het nieuwe coronavirus. In dit artikel zetten we alle bekendgemaakte besmettingsgevallen op een rij.

Afgelopen donderdag kwam het nieuws over de eerste besmetting in Nederland naar buiten. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand. De man blijkt het virus te hebben opgelopen na een verblijf in een van de risicogebieden in Noord-Italië.

Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden?

Hij werd maandag opgenomen in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Twee dagen later werd bekend dat ook zijn partner en dochter het virus onder de leden hebben. De man ligt nog in het ziekenhuis, zijn gezin zit in thuisisolatie. Het is niet bekend hoe het met hen gaat.

Amsterdam

Vrijdagavond wordt duidelijk dat ook een vrouw uit Amsterdam, werkzaam op de locatie AMC van Amsterdam UMC, besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Ook haar man en jongste kind blijken de ziekte ook te hebben. Zij verblijven met zijn drieën in thuisisolatie. De rest van het gezin zit in quarantaine bij familie.

De Amsterdamse basisschool Laterna Magica, waar een van de kinderen van de vrouw naar school gaat, besluit maandag gewoon open te gaan. De besmette vrouw uit Amsterdam is afgelopen week nog actief geweest als luizenmoeder op de basisschool, maar had toen nog geen ziekteverschijnselen. Volgens het RIVM was ze toen dus ook nog niet besmettelijk.

Delft

Zaterdagavond wordt duidelijk dat een 23-jarige studente aan de TU Delft besmet is geraakt met het coronavrius. Volgens de GGD kwam ze terug uit Noord-Italië en heeft ze met een tiental mensen contact gehad voordat duidelijk werd dat ze het virus onder de leden had.

De GGD laat weten dat ze inmiddels aan de betere hand is. “Het gaat redelijk goed. Ze heeft geen koorts meer, maar is nog wel aan het hoesten. Ze is aan de beterende hand’, zegt arts Johan Versteegen tegen Omroep West.

Gorinchem

Een vrouw van middelbare leeftijd uit het Brabantse Altena blijkt zich op 21 februari met klachten aan de luchtwegen te hebben gemeld op de spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het ziekenhuis heeft haar toen niet getest op het nieuwe coronavirus, omdat daar volgens het RIVM-protocol geen reden toe was.

De vrouw was niet in een risicogebied geweest en niet in aanraking geweest met een bevestigde besmette patiënt, meldt het ziekenhuis. Het RIVM paste het protocol vrijdagmiddag aan, de patiënt was toen al naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, aldus het Beatrixziekenhuis.

Lees ook: Ziekenhuis Gorinchem op slot vanwege coronavirus, tien Nederlanders nu besmet

In het Erasmus MC wordt de vrouw uiteindelijk positief getest op het virus. Om goed te onderzoeken wie er direct contact met de patiënt heeft gehad, besluit het Beatrixziekenhuis vanaf zondag op slot te gaan. Personeel mag alleen het ziekenhuis in en uit als blijkt dat ze geen ziekteverschijnselen hebben.

Coevorden

Tijdens de persconferentie zondagmiddag wordt duidelijk dat een man van middelbare leeftijd uit Coevorden met het coronavirus in thuisisolatie zit. Hij heeft drie dagen carnaval gevierd in Tilburg, maar is in andere kroegen geweest dan de man uit Loon op Zand.

Tilburg

Ook een vrouw uit Tilburg blijkt besmet te zijn. Zij heeft ook carnaval gevierd in de stad, maar heeft ook geen connectie met de gevallen in Coevorden en Loon op Zand. De GGD onderzoekt nog waar zij het virus eventueel opgelopen zou kunnen hebben. De vrouw blijft op dit moment in thuisisolatie.

Acht nieuwe besmettingen

Maandag werd bekend dat nog eens acht Nederlanders besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om twee mensen uit Tilburg. Andere patiënten komen uit Oss, Houten, Utrecht en Helmond. In de avond werd bekend dat ook een 5-jarig kind uit Alphen aan den Rijn en een inwoner van Haarlem het virus bij zich dragen. Ze verblijven momenteel in thuisisolatie.