Gezondheid

Ziekenhuis Gorinchem op slot vanwege coronavirus, tien Nederlanders nu besmet

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem geldt een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) heeft dat zondagmiddag bekendgemaakt.

De maatregel volgt nadat er een vrouw een week ernstig ziek met zware luchtwegklachten in het ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd. In de loop van de week verslechterde haar situatie. Om die reden werd zij overgebracht naar het Erasmus MC, waar zij werd opgenomen op de intensive care.

Opname- en bezoekersstop

Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht. “Personeelsleden mogen eruit als ze geen klachten hebben. Het ziekenhuis moet gewoon door kunnen draaien”, aldus een woordvoerder van het Beatrixziekenhuis.

Rood-witte linten

Het ziekenhuis is afgezet met rood-witte linten. Bij de hoofdingang staat een beveiliger die niemand anders dan personeel naar binnen doorlaat. Op de deur hangt een briefje: “In nauw overleg met het RIVM heeft Rivas Zorggroep besloten het Beatrixziekenhuis per direct te sluiten voor bezoekers en nieuwe patiënten. We doen dit om besmettingen met het coronavirus te voorkomen.”

Carnaval in Tilburg

Naast de vrouw uit Gorinchem zijn opnieuw twee Nederlanders besmet geraakt met het virus. Het gaat om een man van middelbare leeftijd uit Coevorden en een vrouw uit Tilburg. Beide patiënten hebben carnaval gevierd in Tilburg, maar volgens Van Dissel is niet zeker dat zij de infectie daar hebben opgelopen.

Lees ook: Coronapatiënte uit Delft had contact met ‘een tiental mensen’

In totaal zijn nu tien Nederlanders besmet met het coronavirus. De patiënten komen uit de omgeving van Tilburg, de omgeving van Amsterdam, Gorinchem, Coevorden en Tilburg.

Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Bekijk hieronder de persconferentie terug van het RIVM: