Stille tocht voor doodgeschoten Bas van Wijk uit Badhoevedorp

Aan het begin van de avond is er in Badhoevedorp een stille tocht voor de afgelopen zaterdag omgekomen Bas van Wijk uit die plaats. De 24-jarige man werd zaterdag doodgeschoten bij een recreatieplas in Amsterdam.

De dood van Van Wijk heeft tot grote verontwaardiging geleid. Met de hashtag ‘Gerechtigheid voor Bas’ roepen twitteraars op om aanstaande zondag te demonstreren op de Dam in Amsterdam. De familie heeft nadrukkelijk aangegeven dat de tocht vrijdagavond geen politiek karakter heeft.

Lees ook: Vrienden zagen hoe Bas (24) werd doodgeschoten: ‘Dit krijg je niet van je netvlies’

Het is de bedoeling dat alleen familieleden en vrienden van Van Wijk meelopen met de stille tocht. De organisatie vraagt belangstellenden langs de route te gaan staan in plaats van mee te lopen, in verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De tocht start om 19.00 uur vanaf voetbalvereniging Pancratius in Badhoevedorp en eindigt daar ook weer.

Aanhoudingen

De politie hield woensdag vijf Amsterdammers aan voor de fatale schietpartij, van 18 tot 26 jaar. Twee verdachten (26 en 20) zijn in Zandvoort aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt.

Lees ook: Eén verdachte in zaak doodgeschoten Bas van Wijk vrijgelaten

Een van hen werd donderdag al heengezonden. Hij heeft geen betrokkenheid bij het dodelijk schietincident, aldus het Openbaar Ministerie. Om wie het gaat is niet gezegd. De overige vier horen vrijdagmiddag of ze langer vast moeten blijven zitten. De verdachten zitten in beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Voorkomen van horlogediefstal

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. “Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst”, liet de familie woensdag weten.

Lees ook: Familie doodgeschoten Bas van Wijk is in shock en intens verdrietig: ‘Een leegte die niet op te vullen is’