Politiek

Dag van de waarheid voor Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam moet zich woensdag voor de gemeenteraad verantwoorden voor het niet beƫindigen van de demonstratie tegen racisme op de Dam vorige week maandag.

Er werden door de organisatie driehonderd demonstranten verwacht, maar er kwamen duizenden mensen af op de demonstratie tegen racisme. Hierdoor konden betogers de verplichte anderhalve meter afstand niet bewaren. Toch brak Halsema het protest desondanks niet af omdat ze het protest “te belangrijk” vond en omdat ze bang was voor mogelijke onrust en rellen.

Hart van Nederland-verslaggever Pieter de Graag volgt het spoeddebat hier op de voet

Storm van kritiek

Het niet afblazen van de demonstratie kwam Halsema op felle kritiek te staan. Zo vroeg PVV-leider Geert Wilders aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om haar te ontslaan. “We houden ons allemaal aan de vrijheidsbeperkende maatregelen, behalve in Amsterdam, behalve als je van GroenLinks bent, behalve als je Halsema heet.”

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet zich zeer kritisch uit. “Dit is natuurlijk niet een goed beeld voor al die Amsterdammers en Nederlanders die zich al maandenlang dingen ontzeggen omdat ze met zijn allen proberen dat virus te verslaan.”

Lees ook: Amsterdamse oppositie steeds kritischer over optreden Halsema

Motie van wantrouwen

Vanaf 13.00 uur komt de Amsterdamse gemeenteraad in een spoedzitting bijeen om over het lot van de burgemeester te debatteren. Oppositiepartijen VVD en en Forum voor Democratie, samen goed voor 9 van de 45 raadszetels, hebben al aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen.

Lees ook: Driekwart van de Nederlanders vindt dat Femke Halsema moet aftreden

Grote vraag is wat de andere oppositiepartijen doen, maar vooral wat de coalitiepartijen D66 (8 zetels), PvdA (5) en SP (3) zullen doen. Als een meerderheid van de raad de motie van wantrouwen steunt, dan lijken de dagen van Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam geteld.