Politiek

Driekwart van de Nederlanders vindt dat Femke Halsema moet aftreden na protest op de Dam

Burgemeester Femke Halsema moet na het massale protest op de Dam in Amsterdam maandagavond haar verantwoordelijkheid nemen en aftreden. 70 procent van de Nederlanders onderschrijven deze stelling, blijkt uit representatief onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 4000 deelnemers.

Er werden maandag zo’n 300 demonstranten verwacht op de Dam, die hun stem wilden verheffen tegen politiegeweld en racisme in Amerika en Europa. Het werden er ietsje meer. Naar schatting trokken zo’n 5000 betogers richting het plein en dat leidde al snel tot scheve gezichten richting burgemeester Femke Halsema. Had er moeten worden ingegrepen?

Lees ook: Woede om massaal protest op de Dam: ‘Een dikke fuck you naar mensen in de zorg’

Motie van wantrouwen

De VVD, het CDA en Forum voor Democratie hebben een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester van Amsterdam tekst en uitleg moet geven. Ook hangt haar een motie van wantrouwen boven het hoofd. Diverse stemmen gaan op die menen dat Halsema moet aftreden. 70 procent van de Nederlanders is het daarmee eens.

Lees ook: Burgemeester Halsema denkt niet aan aftreden na kritiek op handelen protest

Halsema noemde de betoging te belangrijk om te ontbinden. Ze stelde tegen AT5 dat demonstratievrijheid een heel groot goed is. Een overgroot deel van de Nederlanders deelt deze mening niet. 87 procent van de respondenten vindt het volgen van de coronamaatregelen belangrijker dan het recht op demonstreren. 9 procent is het wél eens met Halsema.

Ook andere evenementen moeten kunnen

Daarnaast vindt een meerderheid van de Nederlanders (54 procent) dat ook andere openluchtevenementen zouden moeten kunnen, als dit soort massabetogingen ook kunnen. Voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, of een evenement als de Zwarte Cross, mogen op dit moment niet doorgaan vanwege de geldende coronaregels.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.