Politiek

'Verleidelijke, exotische' smaakjes in e-sigaret worden verboden

Smaakjes voor een e-sigaret worden verboden, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij wil er zo voor zorgen dat het roken van elektronische sigaretten minder aantrekkelijk wordt voor jongeren.

Blokhuis zegt dat er steeds meer aanwijzingen komen dat de e-sigaret een opstap is naar het roken van gewone sigaretten, en dat de vele smaakjes het aantrekkelijk maken voor jongeren. Hij liet eerder al onderzoek doen naar de e-sigaret, die vaak wordt gebruikt om te stoppen met roken. Het Trimbos-instituut, dat dat onderzoek deed, stelde toen dat de elektronische sigaret schadelijker is dan gedacht.

Lees ook: Onderzoek Trimbos: e-sigaret schadelijker dan gedacht

‘Uit voorzorg ontmoedigen’

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt het instituut wel pas over tientallen jaren te weten, “omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen”. Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, luidde het advies.

Er wordt volgens Blokhuis door allerlei organisaties heel hard gewerkt om beginnen met roken moeilijker te maken en stoppen makkelijker. “Dat is ook hard nodig want het blijft onacceptabel dat er jaarlijks 20.000 mensen in ons land sterven aan de gevolgen van roken en dagelijks zo’n 75 kinderen beginnen met roken.”

Lees ook: Hoe schadelijk is een e-sigaret? ‘Algemeen bekend dat olie inademen niet gezond is’

Rookvrije generatie

De staatssecretaris stelt dat nieuwe inzichten bevestigen “dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn. Voor e-sigaretten met allerlei verleidelijke, exotische smaakjes is daarin geen plaats.”

Om een rookvrije generatie te krijgen worden ook verhittingsapparaten voor tabak, zoals de IQOS, wettelijk aan banden gelegd, aldus Blokhuis. Hierdoor gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten zoals sigaretten. Dat betekent onder meer een leeftijdsgrens, een uitstalverbod en een reclameverbod.

ANP