Gezondheid

Hoe schadelijk is een e-sigaret? 'Algemeen bekend dat olie inademen niet gezond is'

Is een e-sigaret schadelijk? Wij vroegen het aan longarts Leon van den Toorn, die zich met collega’s hard maakt voor een verbod. “We moeten dit niet beschouwen als een ‘veilige sigaret’.”

Nederlandse longartsen pleiten voor een totaalverbod op de e-sigaret. Het aantal gebruikers met klachten is gestegen van drie naar acht, vertelt Van den Toorn. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

‘Niet minder schadelijk dan sigaret’

De e-sigaret staat nog altijd te boek als een goede manier om van het roken van ‘echte’ sigaretten af te komen. Maar volgens Van den Toorn moeten artsen niet adviseren om de e-sigaret te gebruiken om van het roken af te komen of als vervanger.

“De opmerking dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk is moeten we vergeten, daar klopt niks van. Het is in wezen net zo schadelijk. Misschien zit er in een e-sigaret minder nicotine, maar er zitten weer andere bestanddelen in die ook heel gevaarlijk zijn.”

Lees ook: Grote verdeeldheid tussen rokers en niet-rokers over verbod op e-sigaret

Wereldwijd zijn er steeds meer zorgen over de veiligheid van e-sigaretten. In de VS waren er al achttien doden. Daar is de elektronische sigaret inmiddels verboden.

Olie inademen

Het is moeilijk om te bepalen hoe gevaarlijk een e-sigaret is omdat elk exemplaar andere, schadelijke bestanddelen heeft. “Je kan ongeveer duizend verschillende combinaties maken. Het varieert van olie-achtige verbindingen tot toegevoegde smaakstoffen. Daarvan is alleen maar bekeken wat het doet als je het inslikt, maar dat is natuurlijk heel iets anders dan het inademen”, zegt Leon van den Toorn. Maar, zegt hij ook, het is “algemeen bekend dat olie inademen niet gezond is”.

Lees ook: Klachten e-sigaret ook in Nederland: ‘Binnen drie dagen, kregen we al drie meldingen’

Wat de langetermijngevolgen zijn van het roken van e-sigaretten is ook nog weinig over bekend. Er is een angst dat 17- of 18-jarigen die nu veel gebruik maken van een e-sigaret, straks toch verslaafd raken aan nicotine en alsnog overstappen op gewone sigaretten. Nieuwe e-sigaretten bevatten een hogere concentratie nicotine, waardoor verslaving op de loer ligt.

Beeld: ANP