Gezondheid

Onderzoek Trimbos: e-sigaret schadelijker dan gedacht

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken, maar is schadelijker dan gedacht. Dat meldt het Trimbos-instituut dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet naar de elektronische sigaret. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen nodig zijn om het gebruik ervan te ontmoedigen.

“Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen- wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, schrijft het kennisinstituut.

Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, denkt Trimbos pas over tientallen jaren te weten, “omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen”. Maar uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, is het advies.

In 2018 stak 3,1 procent van de volwassenen wel eens een e-sigaret op. Vaak als ondersteuning bij het stoppen met roken, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook (nog) tabakssigaretten te roken.

Lees ook: Longartsen willen totaalverbod op e-sigaretten in Nederland

Populair bij jongeren

Verder meldt Trimbos dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de e-smoker voor jongeren een ‘opstapproduct’ is naar gewone sigaretten. “Jongeren vinden vooral de vele smaakjes – zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel – aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.”

Staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan, maar bekijkt of meer nodig is. “De nieuwste inzichten van Trimbos – over onder andere schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsprincipe – roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen dienen te worden.”

ANP/Redactie