Gezondheid

Definitieve sluiting voor jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep

Het doek is definitief gevallen voor de jeugdzorginstelling Hoenderloo Groep. De raad van bestuur van zorgorganisatie Pluryn, waaronder de Hoenderloo Groep valt, heeft dinsdag besloten dat de twee vestigingen van de instelling in Deelen en Hoenderloo sluiten. Dat gebeurt vanwege financiële strubbelingen, maar ook omdat de kwaliteit niet in orde zou zijn.

De Hoenderloo Groep biedt specialistische zorg voor kinderen met complexe problemen. In de vestigingen zitten in totaal ongeveer 160 kinderen. Het is de bedoeling dat de vestigingen in augustus dichtgaan, aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Lees ook: Ouders Hoenderloo Groep bezorgd om nieuwe plekken: ‘Alle kinderen zijn van slag

Herplaatsing

Pluryn meldde woensdag dat er de komende tijd 80 tot 90 nieuwe plekken voor open en gesloten jeugdzorg op andere locaties van de zorgorganisatie worden geopend. “Met alle ouders lopen momenteel besprekingen over de mogelijkheden voor vervolgzorg”, aldus Pluryn.

De zorgorganisatie gaat medewerkers van de Hoenderloo Groep van werk naar werk begeleiden. Het gaat om ongeveer 280 zorgmedewerkers. Ook het Hoenderloo College, de onderwijstak van de Hoenderloo Groep, gaat dicht. Voor de tachtig onderwijsmedewerkers werkt Pluryn momenteel samen met de vakbonden een apart sociaal plan uit.

Lees ook: ‘Zorgorganisatie Pluryn kreeg onterecht miljoenensubsidies’

Ouders van kinderen die verblijven in een vestiging van de Hoenderloo Groep laten weten dat ze nauwelijks nog vertrouwen hebben in Pluryn. In een verklaring stelt de Ouders Hoenderloogroep dat de zorgorganisatie heeft aangetoond dat ze niet in staat is de kwaliteit van de zorg te bewaken.

“De ene na de andere medewerker vertrekt, wordt vervangen door tijdelijke krachten die onvoldoende zijn toegerust om deze specialistische vorm van zorg goed vorm te geven”, aldus de ouders. “Medewerkers die blijven, die staan onder hoogspanning en worden niet gehoord of gesteund.” In de verklaring staat dat veel ouders hun kinderen hebben horen verzuchten dat ze zichzelf als “een last van de maatschappij” zien en dat ze er “een eind” aan willen maken.

Zorgen over sluiting

De FNV eiste woensdag dat de sluiting van de Hoenderloo Groep wordt opgeschort. “Door sluiting van De Hoenderloo Groep komen de kinderen die er nu wonen, kinderen die op de wachtlijst staan. En toekomstige kinderen die deze complexe zorg nodig hebben, komen allemaal thuis te zitten”, zegt Jan Verhoeven, FNV-bestuurder in Oost-Nederland.

De FNV overlegt vrijdag met medewerkers van de Hoenderloo Groep over mogelijke stappen tegen de aangekondigde sluiting van de instelling.

ANP