Politiek

'Zorgorganisatie Pluryn kreeg onterecht miljoenensubsidies'

Zorgorganisatie Pluryn, die in opspraak is vanwege de sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, heeft de afgelopen jaren ten onrechte voor ruim twintig miljoen euro aan overheidssubsidies gekregen.

Dat concludeert Follow The Money (FTM) maandag na eigen onderzoek. Volgens het journalistieke platform had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een deel van de subsidie kunnen terugvorderen, maar dat heeft minister Hugo de Jonge niet gedaan.

Geen verantwoording

Volgens FTM kreeg Pluryn tussen 2015 en 2018 32 miljoen euro aan subsidies. Dat geld was bedoeld om instellingen schadeloos te stellen voor kosten die zij hebben gemaakt toen de jeugdzorg van het Rijk op de gemeenten overging.

De onderzoeksjournalisten kwamen erachter dat de Jeugdautoriteit in 2018 heeft vastgesteld dat Pluryn niet voldoende kan uitleggen waar het miljoenenbedrag voor is gebruikt. Bijna vier miljoen euro zou zelfs onrechtmatig zijn uitgegeven.

Het ministerie bevestigt de bedragen en zegt in een reactie dat de onterecht verstrekte subsidies met reden niet zijn teruggevorderd. “Continuïteit van de zorg is leidend geweest bij de afweging.” En juist daarover zijn grote zorgen.

Lees ook: Ouders Hoenderloo Groep bezorgd om nieuwe plekken: ‘Alle kinderen zijn van slag’

De Hoenderloo Groep

Pluryn maakte grote verliezen over 2018. Daarom besloot de zorgorganisatie dat de noodlijdende jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep moest sluiten, waar kinderen met zeer ingewikkelde psychiatrische problemen worden behandeld. Dat zorgt voor grote onrust onder ouders en medewerkers.

Het terrein en de gebouwen van De Hoenderloo Groep liggen op de Veluwe en zijn veel geld waard. Vakbond FNV denkt dat Pluryn daarom heeft besloten om de jeugdzorginstelling te sluiten. Ook sommige partijen in de Tweede Kamer zeggen hun twijfels te hebben.

Lees ook: Waar moeten de jongeren van De Hoenderloop Groep met hun problemen naartoe?

ANP