Gezondheid

Jeugdzorginstelling Hoenderloo sluit, waar moeten de jongeren met hun problemen naartoe?

Jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep sluit de deuren en daarmee komen honderden kinderen en jongeren met zware psychische problemen mogelijk op straat te staan.

De jongeren kunnen vanwege de complexe zorg die nodig is niet overal terecht en de wachtlijsten zijn lang.

Vijftiende opnameplek

De achttienjarige Sam moet ook een nieuwe plek gaan zoeken. De tiener was net een beetje op de goede weg. “Ik heb gewoon in een hele moeilijk periode gezeten”, vertelt hij huilend. “En dan heb je net een plek gevonden waar je je op je gemak voelt, en dan moet je daar ook weer weg.”

Sam kan vanwege zijn autisme niet thuis wonen en heeft al heel wat instellingen van binnen gezien. Nu moet hij voor de vijftiende keer op zoek naar een nieuwe opnameplek.

Problemen jeugdzorginstelling

De Hoenderloo Groep moet de deuren sluiten vanwege geldtekort, maar ook om dat de kwaliteit van de zorg ter discussie staat.

Voor Sam was het juist een hele fijne plek. “De begeleiders staan altijd voor je klaar”, vertelt Sam. “Het is een fantastisch team. Ik kan met iedereen overweg, met iedereen praten.”

Overgangsperiode

Sam heeft tot augustus volgend jaar om een nieuwe plek te vinden. Volgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren is dat een hele korte overgang. “We zien dat er elders al wachtlijsten zijn, maar dat er eigenlijk geen beleid is.”

Ook Sam herkent dit. “Ik zal misschien wel voorrang krijgen, maar dat betekent dat die jongeren die lager op de lijst staan, ook weer langer moeten wachten op een plekje.”