Politiek

Ouders Hoenderloo Groep bezorgd om nieuwe plekken: 'Alle kinderen zijn van slag'

Er zijn grote zorgen om de kinderen die behandeld worden bij de noodlijdende jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep. Er zouden al nieuwe plekken zijn gevonden, maar hun ouders zijn bang dat die plekken helemaal niet geschikt zijn.

De Hoenderloo Groep valt onder zorgorganisatie Pluryn, die wil de zorg van de locaties in Hoenderloo en Deelen nu verdelen over andere instellingen. Niet alleen de ouders worden getroffen: het zorgt ook voor enorme onrust bij de kinderen. Vaak hebben die zeer complexe psychiatrische problemen.

In een persbericht zeggen de ouders dat er heel wat bij komt kijken om een goede locatie te vinden. Het verhuizen naar een nieuwe plek en het aanpassen van gebouwen is dan lang niet voldoende.

Geen doorstart Hoenderloo Groep

Donderdag stuurde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een brief naar de Tweede Kamer. Daarin valt te lezen dat een doorstart op de huidige locaties niet te verwachten valt. Het zou namelijk voor te veel onzekerheid bij de jeugdzorginstelling zorgen.

Lees ook: Ouders boos over ‘lakse houding’ minister

En juist dat schiet de ouders in het verkeerde keelgat. Muriël van de Graaf, moeder van de 14-jarige Niels, zegt tegen Hart van Nederland dat die onzekerheid er namelijk al lang is. “Alle kinderen zijn van slag. De medewerkers zijn van slag.”

Volgens haar willen de ouders het liefst een duidelijke boodschap ontvangen zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Ouders zoeken steun

In augustus zou het zover moeten zijn, dan gaan de kinderen naar een nieuwe locatie. Maar de vraag is dus of die nieuwe plekken wel geschikt zijn. Er is zeer specifieke zorg nodig, vooral op het gebied van autisme en hechtingsproblematiek.

Ook zijn er zorgen of het onderwijs dat op de nieuwe locaties moet worden gegeven wel op niveau is, zeggen de ouders.

Lees ook: Jeugdzorginstelling Hoenderloo sluit, waar moeten de jongeren met hun problemen naartoe?

Naast duidelijkheid willen ze ook graag steun. Daarvoor hebben ze al bij diverse instanties aangeklopt, maar ze krijgen naar eigen zeggen te weinig hulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zou te lang doen over het in behandeling nemen van meldingen.

Ook Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zou te veel vertrouwen hebben in Pluryn, de inspectie en de minister. “De ombudsvrouw krijgen we niet te spreken. Die heeft van zich laten horen toen de problemen begonnen, maar nu is het stil”, vertelt Muriël. “We voelen ons niet meer gesteund.”

Kinderombudsvrouw toont begrip

In een reactie aan Hart van Nederland zegt de Kinderombudsvrouw de reactie van de ouders te begrijpen. “Ik neem het zeer serieus. In de afgelopen periode hebben wij de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en ik zie tegenstrijdige signalen over de reden van de sluiting.”

Kalverboer vraagt zich af of het sluiten van De Hoenderloo Groep in het belang is van de kinderen en of andere belangen misschien zwaarder gewogen hebben. Ze zegt in gesprek te willen met Pluryn en minister De Jonge.

Pluryn begrijpt zorgen

De zorginstelling zegt de zorgen van de ouders te begrijpen en zegt signalen zeker serieus te nemen. Woordvoerder Marian Draaisma: “Ja, er is onrust op de groepen. Dat heeft natuurlijk te maken met dat sommige groepen worden samengevoegd. Ideaal is dat niet.”

Draaisma zegt de wanhoop van de groep ouders goed voor te kunnen stellen. “Ik wil ook benadrukken dat Pluryn zorgt voor goede vervolgplekken voor deze jongeren. Dit op een van de 9 gespecialiseerde jeugdzorginstellingen van Pluryn of bij voorzieningen in de eigen regio. Dit in overleg met de ouders en de verantwoordelijke gemeenten. Dit traject loopt nu. We laten geen enkel kind vallen.”