Politiek

Ouders Hoenderloo Groep boos over 'lakse houding' minister

De zorg voor jongeren met complexe problemen verdwijnt uit het plaatsje Hoenderloo in Gelderland. Ouders, medewerkers en politici hoopten op een doorstart van de instelling. Maar dat is niet realistisch, stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Pluryn, de organisatie waar de Hoenderloo Groep onderdeel van is, wil de locatie sluiten omdat de zorg er niet goed en te duur zou zijn. Die beslissing stuitte op veel verzet bij ouders, medewerkers en politici.

Medewerkers hadden had plan om een faillissement aan te vragen en dan op kleinere schaal opnieuw te beginnen. Bij een debat gaf de Tweede Kamer de minister de opdracht om daar onderzoek naar te doen.

‘Onzekerheid is heel zwaar’

De Jonge ziet dat dus niet gebeuren. Maar, zo schrijft hij in een brief aan de Kamer, er zijn voor de ongeveer 200 jongeren van de Hoenderloo Groep wel passende plekken gevonden. Zij kunnen terecht op andere locaties van Pluryn.

Lees ook: Boze ouders Hoenderloo Groep naar Den Haag: ‘We willen dat de minister wakker wordt’

Daarmee zijn de problemen voor Babette Brouwer niet opgelost, zegt ze tegen Hart van Nederland. Haar zoon heeft een ingewikkelde vorm van autisme en kan eigenlijk niet thuis wonen. “De onzekerheid over waar hij dan straks wel terechtkan is heel zwaar. Mijn dochter moet soms zelfs thuisblijven van school vanwege de stress.”

Ze vindt dat de minister veel te veel vertrouwen heeft in zorgaanbieder Pluryn. “Ik heb niet het idee dat zij echt een passende plek hebben voor mijn zoon. Ik word wel verdrietig van de lakse houding van de minister.”

Niet gerust op oplossing

Die wijst er op zijn beurt op dat een bankroet grote onzekerheid betekent voor jongeren, ouders en personeel. Het doorstartplan is niet goed onderbouwd en gedekt, vinden Pluryn, de gemeenten en andere betrokkenen.

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks begrijpt de redenatie van de minister niet. “Deze brief stelt ons niet gerust dat er een oplossing komt voor de jongeren die nu zorg krijgen bij de Hoenderloo Groep.” Volgens haar moet in kaart worden gebracht hoeveel jeugdzorginstellingen met financiële problemen kampen.