Politiek

Rutte bij Groningers letterlijk aan het verkeerde adres

Premier Rutte bracht woensdag een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Hij ging langs in Appingedam, waar hij een bezoek bracht aan de bouwplaats waar aardbevingsproof en aardgasvrije huizen komen te staan en om de verhalen van aardbevingsgedupeerden aan te horen.

Tenminste, dat dachten onder anderen Henk Gerritsen, zijn vrouw Alison en Simone, de vrouw van hongerstaker Dhani. Zij stonden de premier buiten op te wachten, maar wat bleek: ook al zijn zij zwaar gedupeerd, premier Rutte kwam dus niet voor hen en dat leverde een nogal pijnlijke situatie op…

‘Een grote poppenkast’

Henk noemde de interesse van de politiek voor alle aardbevingsellende eerder al een “grote poppenkast”, en dat gevoel wordt door Rutte’s bezoek woensdag bepaald niet weggenomen. De Schotse Alison, die door alle ellende rond de aardbevingsschade ernstig depressief is geraakt, steekt tegen de premier van wal over wat zij hebben moeten doorstaan. “We zitten in een moeilijke positie”, zegt ze tegen Rutte. “In dit huis zitten we niet veilig, we willen niet in dit huis blijven. We worden door een bepaald proces gedwongen door de regering, maar dat werkt niet. We hebben hulp van buiten moeten inschakelen. In juli moeten we hier weg. We zijn vijf keer verhuisd. Ons huis is een puinhoop.”

Lees ook: Groningse Sarah en haar gezin voelen zich nog steeds niet veilig in hun eigen huis

“Waar komt u vandaan?”, vraagt Rutte daarop. “Is dit wel het goeie huis? ” Dat blijkt niet het geval, Rutte heeft een afspraak om de hoek. “We have the wrong house!”, lacht Rutte. I’m so sorry! Ik word bij een andere woning verwacht, ik dacht dat het dit huis was. Die mensen lijden onder aardbevingsschade.” “Ja, maar wij zijn toch ook gedupeerd”, zegt een verbouwereerde Henk. “Ja, dat snap ik, maar ik ga nu naar de mensen waar ik verwacht word.” Hij zegt tegen zijn collega: “Als jij hier blijft en hun verhaal aanhoort, ga ik naar die andere mensen. Jij gaat hier koffiedrinken, ik daar, haha!”.

En weg was onze premier…

Onderbreking

Simone, de vrouw van Dhani, die in hongerstaking ging om aandacht te vragen voor gedupeerden van de aardbevingsschade in Groningen, vond het allemaal er “zuur”. “Ik begrijp dat meneer een afspraak heeft en dan moet je natuurlijk op tijd komen, maar je mag wel iets meer tijd besteden om ook de overige gedupeerden even aan het woord te laten. Dat was wel zo netjes geweest”, zegt ze. “We hoeven geen uren met meneer te spreken, maar als we even hadden kunnen zeggen hoe we erin staat en dat we alleen maar willen dat ons recht wordt aangedaan, was dat wel fijn geweest. Maar misschien komt hij nog terug?”

Dat bleek inderdaad het geval: tijdens een wandeling langs de bouwplaats konden Simone, Alison en Henk toch nog even hun verhaal doen. “Tuurlijk”, zei de premier tegen Simone. ” Dat was toch lullig!”

Lees ook: Groningse hongerstaker Dhani Hoekstra eet al vier weken niet: ‘Ik leef van uur tot uur’