Politiek

Groningse hongerstaker Dhani Hoekstra eet al vier weken niet: 'Ik leef van uur tot uur'

Deze week is Dhani Hoekstra de vijfde week van zijn hongerstaking in gegaan. De inwoner van Ten Post vraagt daarmee aandacht voor gedupeerden van de aardbevingsschade in Groningen.

Inmiddels is Dhani 14 kilo lichter. “Ik leef niet meer van dag tot dag maar van uur tot uur”, vertelt Hoekstra die nauwlettend door zijn arts in de gaten wordt gehouden. “Mijn lichaam begint zichzelf op te vreten. Gelukkig werkt mijn hersenpan nog prima.”

Lees ook: Aardbevingsslachtoffer Dhani in hongerstaking: ‘Het is een wanhoopsdaad’

Zijn vrouw staat inmiddels stijf van de zenuwen. “Het is natuurlijk bespottelijk dat je je vijfde week in moet gaan, om nog steeds in deze situatie te zitten.” De verantwoordelijke instanties hullen zich in stilzwijgen rond het doel van de actie van Dhani. De Groninger Bodembeweging noemt de hongerstaking exemplarisch voor de wanhoop onder Groningers.

Aanbod van de Commissie Bijzondere Situaties

Overigens hebben Dhani en zijn vrouw Simone vorig jaar van de Commissie Bijzondere Situaties een aanbod gekregen van ongeveer 2,5 ton om van hun huis af te komen. “Maar dat bod hebben we geweigerd. Een kleine rekensom leert dat we er dan 80.000 euro bij in zouden schieten. En bovendien willen wij hier helemaal niet weg.”

Lees ook: Dhani zit al vier dagen zonder eten: ‘Hongerstaking in de voortuin gaat ondanks de storm gewoon door’

Dhani wil een fatsoenlijk huis en een zorgeloze toekomst. “Vooral voor onze kinderen. Dan kun je eindelijk na zoveel jaren weer eens een fatsoenlijk leven leiden.”