Dhani zit al vier dagen zonder eten: 'Hongerstaking in de voortuin gaat ondanks de storm gewoon door'

Weer of geen weer, Dhani Hoekstra uit Ten Post zet zijn hongerstaking buiten in zijn voortuin voort. Waar hij gisteren nog in zijn hangstoel zonder paraplu in de regen zat, blijft hij vandaag alleen wel veilig in de caravan zitten. “Mijn hangstoel lijkt we leen kermisattractie door de storm, dus het is niet meer verantwoord om buiten te blijven zitten.”

Dag vier van zijn hongerstaking zit er bijna op. Dhani wil dat er een oplossing komt voor de Groningers met aardbevingsschade. Hij wil iets doen voor zijn gezin en voor de honderden andere slachtoffers, en daarom zit hij iedere dag van 6.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond op een hangstoel in de voortuin zonder eten.

Lees ook: Aardbevingsslachtoffer Dhani in hongerstaking: ‘Het is een wanhoopsdaad’

‘Steeds sneller koud’

Op dag vier van zijn hongerstaking laat Dhani aan Hart van Nederland weten dat het “naar omstandigheden redelijk goed” met hem gaat. “De eerste twee dagen had ik wel erg veel honger, maar dat wordt minder. Mijn smaak- en reukvermogen is wel sterker, dus als ik even naar binnen ga word ik wel met de geur van eten geconfronteerd.” Wel krijgt Dhani het steeds sneller koud. “Normaal gesproken krijg ik het niet zo snel koud, dus dit is voor mij een gekke gewaarwording. Gisteren kreeg ik het na een uur al koud, terwijl het warmer was dan de dag ervoor”, zegt hij.

Caravan

Sinds dag twee staat er ook een caravan in de tuin. Daar kan hij in gaan zitten als het slecht weer is of als hij even wil liggen. “Gisteren bleef ik gewoon in de regen zitten, zonder paraplu. Maar door de storm van vandaag kan ik niet eens buiten zitten”, zegt Dhani. “Ik probeer wel zo veel mogelijk buiten te zitten, zodat mensen mij kunnen zien.”

Ondanks dat Dhani het grootste deel van de dag buiten op een stoel zit, verveelt hij zich nog niet. “De hele dag heb ik aanloop van mensen. Voorbijgangers maken een praatje, maar ook mensen uit de politiek en de gemeente komen naar me toe om het gesprek met me aan te gaan. Ze steken me een hart onder de riem en spreken hun waardering uit.”

‘Hongerstaking minder zwaar dan ellende van afgelopen jaren’

Dhani heeft het naar eigen zeggen nog niet heel erg zwaar. “Ik ervaar de honger als minder zwaar dan alle ellende waar ik de afgelopen jaren mee te maken heb gehad met de aardbevingsschade. Ik zit nu gewoon in een hongerstaking, that’s it. Verder even niets, waardoor ik nu minder aan m’n hoofd heb dan normaal.”

Hij heeft er nog steeds vertrouwen in dat zijn hongerstaking iets teweeg gaat brengen bij de politie. Totdat de politiek zegt hoe ze kunnen helpen, blijft hij zitten. “Het is heel heftig als zo’n middel als hongerstaking ingezet moet worden, maar ik hoop dat ik iets kan bewerkstelligen hiermee.”