Groningse Sarah en haar gezin voelen zich nog steeds niet veilig in hun eigen huis

Al jaren slaapt Sarah Kuiper uit het Groningse Meedhuizen met haar dochter Nikki beneden achter het washok. De slaapkamers op de bovenverdieping durven ze niet te gebruiken, omdat de woning niet ‘aardbevingsbestendig’ is verklaard.

Sarah vindt dat ze niet goed op de hoogte wordt gehouden over de afhandeling van de aardbevingsschade en is een petitie begonnen waarmee ze duidelijkheid eist. Ze wil weten waar ze aan toe is.

Henk Gerritsen en zijn Schotse vrouw Alison wonen enkele kilometers verderop. Zij hebben de petitie ondertekend. Na veel schade aan hun woning zijn ze aan het eind van hun latijn. Alison wordt behandeld voor PTSS en ook Henk is de wanhoop nabij.

Compensatieregeling

Woensdag maakte minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bekend dat alle Groningse huizeneigenaren gecompenseerd zullen gaan worden voor de waardedaling van hun woning. De nieuwe compensatieregeling komt in plaats van de oude waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als ze hun huis verkopen, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Nieuwe regeling huizenbezitters Groningen

De eigenaren hoeven ook niet langer zaken te doen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM, maar kunnen hun verzoek om schadevergoeding indienen bij het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen. De kosten van de toegekende vergoedingen worden daarna wel verhaald op de NAM.

Zorg niet verdwenen

Sarah Kuiper en Henk Gerritsen willen eerst zien en dan pas geloven. “Die compensatie is fijn, maar daarmee is mijn zorg nog niet verdwenen. Wij voelen ons nog steeds onveilig in ons eigen huis.”