Gezondheid

RIVM: aantal coronadoden niet gestegen, voor het eerst sinds begin maart

Het aantal coronadoden is in de afgelopen 24 uur niet gestegen. Het zijn er nog steeds 6090. Voor het eerst sinds begin maart heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in 24 uur tijd geen sterfgevallen doorgekregen.

  • Het aantal bevestigde coronadoden in Nederland is opgelopen tot 6.090.
  • In totaal zijn er tot nu toe 49.658 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen is aan het afvlakken: 11.851 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment nog 78 coronapatiënten op de intensive care.

Afgelopen vrijdag stierven twee mensen aan het virus. Dat zijn de laatste sterfgevallen die tot nu toe zijn geregistreerd. Op zaterdag en zondag is voor zover nu bekend niemand overleden. Dat kan dinsdag veranderen, omdat sterfgevallen uit het weekeinde soms in de loop van maandag aan het RIVM worden doorgegeven. Het instituut brengt die informatie dan op dinsdag naar buiten. Daarom liggen de cijfers op dinsdagen doorgaans hoger dan op andere dagen.

Vanaf 12 maart overleed elke dag minstens één persoon aan het coronavirus. Op 31 maart stierven 175 patiënten, het hoogste aantal tot nu toe.

Werkelijke aantallen

GGD’en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Een ervan werd eind maart in een ziekenhuis opgenomen, maar dat is nu pas verwerkt. Het totaalaantal opnames staat nu op 11.851. Het virus is verder vastgesteld bij nog eens 69 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.658.

In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 1875 mensen. Een op de drie nieuwe patiënten komt uit Zuid-Holland. Dertig mensen zijn in de afgelopen veertien dagen in een ziekenhuis opgenomen. In diezelfde periode stierven 46 mensen. Overijssel, Groningen, Friesland en Zeeland hebben al weken geen sterfgeval meer gezien.

Iedereen kan zich laten testen

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen. Elke week doen ongeveer 60.000 mensen dat. Vorige week leverde dat 579 coronagevallen op. Het betekent dat een op de honderd tests positief was, minder dan in de weken ervoor.

Lees ook: Iedereen kan zich nu laten testen op het coronavirus, zo maak je een afspraak

Dat testen ging niet bij iedereen goed. In laboratoria in Dordrecht en Lelystad ging het mis. Door een fout in de apparatuur kregen mensen de verkeerde uitslag. Zeker 15 mensen uit onder meer Zaanstreek-Waterland kregen te horen dat zij positief waren getest op corona terwijl dat niet het geval was.

Lees ook: Nicole ten onrechte positief getest op corona: ‘Mijn hoogbejaarde ouders hebben in angst geleefd’

Later meer.