Lifestyle & Entertainment

Zonaanbidders en bergbeklimmers opgelet: Nederlanders mogen weer naar Noorwegen en Malta

Noorwegen en Malta laten sinds woensdag weer toeristen uit Nederland toe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de twee Europese landen daarom aangepast van ‘oranje’  naar ‘geel’.

Dinsdag werd het reisadvies naar Finland al versoepeld, nadat dat land de grenzen heropende. Het nieuwe reisadvies houdt in dat Nederlanders volgens de overheid op vakantie kunnen naar de drie landen. Wel moeten ze waakzaam blijven en er rekening mee houden dat de situatie op de reisbestemming bij een nieuwe uitbraak plotseling kan veranderen.

Lees ook: Op vakantie naar het buitenland: de belangrijkste vragen beantwoord

Geel reisadvies in veel landen

Op 15 juni werd het negatieve reisadvies voor zestien Europese landen opgeheven, waaronder ook het Caribische deel van ons koninkrijk. Premier Mark Rutte waarschuwde daarbij wel dat de overheid geen Nederlanders gaat terughalen mocht er tijdens hun vakantie een nieuwe uitbraak zijn van het coronavirus. “Geel is geen groen”, zei hij.

De meeste Europese landen kregen een geel reisadvies. Voor enkele bestemmingen bleef echter het verzoek om er niet naartoe te reizen als dat niet strikt noodzakelijk was. Voorbeelden hiervan waren Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Andere landen, zoals Noorwegen en Malta, kregen een oranje reisadvies omdat zij de grenzen gesloten hielden.

Oranje in Spanje en Portugal

In de afgelopen maand zijn de reisadviezen voor meerdere landen gewijzigd. Zo geldt er voor het Verenigd Koninkrijk sinds 10 juli een geel reisadvies. Tegelijkertijd vallen enkele regio’s in Spanje en Portugal inmiddels weer onder het strengere, oranje regime. Reizen buiten Europa worden vooralsnog afgeraden als ze niet noodzakelijk zijn.

Lees ook: Stedentrip naar Londen? Het kan weer: reisadvies VK naar geel

Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan om zich goed voor te bereiden op hun vakantie en de geldende coronamaatregelen op de plaats van bestemming van tevoren door te nemen. Ook moeten mensen zich tijdens hun reis op de hoogte houden van de situatie in het land waar ze verblijven.