Politiek

Wetenschappers vinden dat het kabinet 'snel, kort en krachtig' moet ingrijpen

Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, vindt dat het tijd is voor “snel, kort en krachtig ingrijpen”. Dit naar aanleiding van het aantal besmettingen in Nederland dat in hoog tempo toeneemt.

Als iedereen zich twee tot drie weken aan strenge regels houdt, kunnen de maatregelen voor de feestdag weer versoepeld worden. “Stop met vrijblijvende adviezen, de burger wil duidelijkheid en voorspelbaarheid”, stellen de wetenschappers. “Er zijn onconventionele ingrepen nodig om de besmettingsgraad weer naar beneden te krijgen”, zegt medisch microbioloog Bert Mulder.

Lees ook: Afgelopen dag bijna 7.000 nieuwe positieve coronatests gemeld

Geen sociale uitjes, niet reizen

“Om weer grip op het virus te krijgen, is het nodig dat iedereen zich een paar weken lang zoveel mogelijk onthoudt van contacten met anderen”, aldus Mulder. “Geen bijeenkomsten dus waar mensen – met een mondkapje op – toch binnen anderhalve meter van elkaar kunnen komen. Geen sociale uitjes.”

Dat betekent volgens hem dat reizen, ook met het openbaar vervoer, alleen kan als het absoluut nodig is. “Berekeningen tonen aan dat de verspreiding van het virus dan binnen afzienbare tijd weer op een aanvaardbaar niveau zit.”

‘Zicht op het virus verloren’

“We hebben nu het zicht op het virus verloren”, stelt de medisch microbioloog. “Het zou praktisch zijn geweest om de herfstvakantie van de scholen met een of twee weken te verlengen, zoals wij adviseerden. Dat scheelt al heel veel in verkeer en contacten onderling. Maar dat is niet gebeurd. Nu moeten er andere ingrepen komen.”

Lees ook: Driekwart van Nederlanders wil dat kabinet dinsdag met nieuwe maatregelen komt

Nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdag naar verwachting aankondigt, moeten volgens het Red Team vooral erg helder zijn. “Het is allemaal veel te omslachtig, dan krijg je geen draagvlak mee”, aldus de wetenschappers. “Breng het kort en hard, dan kunnen we snel weer versoepelen. Zo niet, dan moet er in 2021 voor de derde keer hard ingegrepen worden.”

ANP