Gezondheid

Driekwart van de Nederlanders wil dat het kabinet dinsdag komt met nieuwe maatregelen

Ruim driekwart van de Nederlanders (76%) vindt het een goed idee als het kabinet aanstaande dinsdag al komt met strenge nieuwe coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2500 deelnemers van het Hart van Nederland-panel.

In de afgelopen 24 uur kwamen er voor de zoveelste dag op rij meer dan 6000 nieuwe besmettingen bij. Een “zorgelijke trend”, aldus premier Mark Rutte vrijdag in de persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte waarschuwde voor strengere maatregelen als het aantal besmettingen dit weekend verder blijft oplopen.

Totale lockdown

Dat die maatregelen er komen, is wat betreft de meeste Nederlanders dus prima. Over welke maatregelen dat moeten zijn, staan de neuzen van het panel ook dezelfde kant op. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagden pleit voor een mondkapjesplicht en 35 procent vindt het een goed idee om de groepsgrootte terug te brengen.

Lees ook: Diederik Gommers wil volledige lockdown in strijd tegen coronavirus

Bijna dertig procent (27%) van de respondenten is zelfs voor een totale lockdown. Ook pleit dertig procent van hen voor een avondklok.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.