Opmerkelijk

Actievoerders beplakken rechtbanken met bananen: 'Nederland is een bananenrepubliek'

Actievoerders hebben verschillende rechtbanken in het land beplakt met bananen. Ook zijn er trossen neergelegd voor de ingang. Dat is een reactie op een oproep van actiegroep Viruswaanzin.

Het gaat in ieder geval om de gebouwen van de rechtbank Rotterdam, de rechtbank Den Haag en de rechtbank Amersfoort.

‘Bananenrepubliek’

“Nederland is verworden tot een bananenrepubliek. Er is geen rechtsgang meer waarbij waarheidsvinding en rechtvaardigheid centraal staat. In plaats daarvan worden er politieke belangen behartigd door de rechtsprekende macht”, luidde de oproep van Viruswaanzin.

Lees ook: Viruswaanzin mag morgen niet demonstreren in Den Haag

“Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto’s en video’s van en deel deze via de sociale media.”

Protest verboden

Viruswaanzin was voornemens zondag te gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Dat werd verboden en Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols riep mensen zaterdag op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen.

Zondag kwamen er toch mensen naar het Malieveld en de politie heeft een aantal aanhoudingen verricht. Burgemeester Johan Remkes kondigde een noodbevel af.

Viruswaanzin zegt in een reactie zich in de steek gelaten te voelen door de politiek, de media en nu ook de rechterlijke macht. “We leven niet meer in het land waar we dachten te wonen”.

Beeld: Regio 15