Politiek

Burgemeester Halsema noemt bestrijding coronavirus in Amsterdam 'grootste proeve'

Voor Femke Halsema is de bestrijding van het coronavirus de “grootste proeve” als burgemeester van Amsterdam. “Vanwege het leed dat het aanricht bij de Amsterdamse bevolking. Daar voel ik me heel verantwoordelijk in”, vertelde ze in het radioprogramma 1op1.

“De cijfers stabiliseren op een veel te hoog niveau”, aldus Halsema, die zich aanhoudend zorgen maakt. “Dit beleid werkt alleen als er draagvlak is onder inwoners en ondernemers. Dat kalft landelijk af, maar een aantal maatregelen werkt wel.”

Lees ook: Amsterdam neemt extra coronamaatregelen: ‘Nieuwe lockdown is laatste wat we willen’

Afgelopen week werd duidelijk dat het stadsbestuur extra maatregelen gaat nemen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo heeft de burgemeester aangekondigd om meer handhavers in te zetten op de Wallen en op het Leidseplein en Rembrandtplein om ervoor te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand houden.

Grootste brandhaard

Het aantal besmettingen in de hoofdstad is met 623 het hoogst in Nederland, bleek dinsdag uit de nieuwe corona-update van gezondheidsdienst RIVM. “We hebben het grootste inwonersaantal, veel bezoekers en een krappe openbare ruimte. Een derde van de inwoners is jonger dan 25 jaar”, zegt Halsema daarover.