Gezondheid

Protestmars tegen coronamaatregelen voert dwars door Amsterdam

Zondagmiddag wordt in Amsterdam een protestmars gelopen tegen de coronamaatregelen. De demonstranten zien het huidige beleid van de overheid voornamelijk als vrijheidsbeperkend. De organisatie roept deelnemers op afstand te houden. “Dat is vandaag echt belangrijk.”

De mars begint zondagmiddag om 13:00 bij het beeld van de Dokwerker, dat staat op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Vervolgens lopen de demonstranten een protestmars door de stad, langs kenmerkende punten als het Waterlooplein, het Muntplein en de Magere Brug.

Verslaggever Léon Mastik laat weten dat er bij aanvang ruim tweehonderd mensen aanwezig zijn. Organisator Hugo Gietelink vertelt dat het hem veel moeite heeft gekost om de demonstratie te organiseren. Locaties en tijden werden gewijzigd en er werd een maximum aantal deelnemers opgelegd. “Want corona, corona…”, aldus Gietelink.

Dit willen de demonstranten tegen coronamaatregelen

De eisen die de actievoerders hebben: de 1,5-meterregel, het gebruik van mondkapjes en de noodwet moeten van tafel. Er moeten geen vaccinatieplicht, coronapaspoort en corona-apps komen. Vrije samenkomst moet weer worden toegestaan en censuur op sociale media moet worden gestopt.

Op Facebook hebben ruim 300 mensen aangegeven mee te lopen. Ruim 1300 mensen hebben aangegeven interesse te hebben. De organisatie laat op de eventpagina weten het doorgaan van de vredelievende vrijheidsmars is besproken met de gemeente Amsterdam.

Lees ook: Ruim 20 procent van de Nederlanders wil snellere versoepeling coronaregels

Protest tegen coronaregels in Utrecht

Een grote demonstratie tegen de coronaregels die zaterdag in Utrecht zou plaatsvinden, werd eerder nog verboden. De gemeente vreesde dat grote groepen relschoppers naar de stad zouden komen om bewust de confrontatie op te zoeken met de politie. Er werd een grote politiemacht opgetrommeld. Uiteindelijk bleven ongeregeldheden uit. Er werden 15 mensen aangehouden. In Wageningen werd zaterdag ook geprotesteerd. Daar werden 51 aanhoudingen verricht.

Lees ook: ME en politie verspreidden zich door Utrecht uit vrees voor relschoppers

Beeld: Hart van Nederland