Politiek

Premier Rutte: evenementen cancelen om coronavirus heeft geen zin

Het heeft op dit moment geen zin om grote evenementen te annuleren vanwege het nieuwe coronavirus. Dat zegt premier Mark Rutte maandag tegen Hart van Nederland.

Op dit moment zijn achttien mensen in Nederland besmet met het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn er twee ziekenhuizen die geen patiënten meer opnemen na besmettingen daar.

Lees ook: IC Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam sluit deuren na positieve test coronavirus

‘Land niet platleggen’

Rutte begrijpt dat er zorgen zijn over het virus, maar ziet nog niets in extra maatregelen. De huidige aanpak, waarbij mensen zich melden als ze klachten ontwikkelen, werkt beter dan het land platleggen, aldus de premier.

“Het kabinet vaart volledig op het kompas van de deskundigen”, zegt Rutte. “Die zeggen dat het in dit stadium geen zin heeft om grote evenementen af te gelasten. Maar je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat het groter wordt en dan kijken we weer naar andere maatregelen.”

Europese samenwerking

De Franse autoriteiten hebben wel besloten om alle evenementen met meer dan 5000 bezoekers af te blazen. Rutte heeft dit weekend nog contact gehad met zijn Belgische collega, maar ook daar zien ze nog niets in dit soort maatregelen.

Lees ook: Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen of niet te verspreiden?

De Europese samenwerking in de bestrijding van het coronavirus zou beter kunnen, erkent Rutte. Maar de gezondheidszorg is een nationale verantwoordelijkheid en is in elk EU-land anders, zegt hij. “Op een aantal punten zou je beter willen samenwerken, maar dat is niet zo makkelijk.”

Rutte benadrukt dat hij groot respect heeft voor de manier waarop huisartsen, de GGD en gezondheidsorganisatie RIVM omgaan met de situatie. Hij gaat zelf maandagmiddag op bezoek bij een GGD-locatie om te praten met medewerkers.