Politiek

Politie: plofkrakers trekken grens over vanwege maatregelen Nederland

De politie rekent erop dat plofkrakers vaker in België en Duitsland toeslaan nu pinautomaten hier ‘s nachts dicht zijn. “Toen het een paar jaar geleden niet meer mogelijk was om in Nederland op te blazen met behulp van gas, zagen we daders ook de grens overgaan”, zegt een woordvoerder van het landelijke plofkrakenteam.

In 2019 waren er in totaal zo’n zeventig plofkraken, veel meer dan in de jaren ervoor. Banken zetten daarom half december alle geldautomaten in Nederland ‘s nachts buiten werking. Daardoor kunnen criminelen minder makkelijk automaten opblazen, is het idee.

Lees ook: Geldautomaten gaan met onmiddellijke ingang ‘s nachts dicht vanwege plofkraken

Toch zijn er ook sindsdien nog plofkraken gepleegd. Of daar buit bij is gemaakt, is niet duidelijk. In Nederland zijn er 300 tot 400 verdachten in beeld in verband met plofkraken. Vorig jaar werden er in totaal 76 mensen opgepakt.

Lees ook: Woningen ontruimd na plofkraak op geldautomaat in Amersfoort

De politie verwacht dat criminelen vaker uitwijken naar het buitenland om daar hun slag te slaan. Vorig jaar werd België ook al geteisterd door een golf van plofkraken. Verreweg de meeste daarvan werden gepleegd in de buurt van de Nederlandse grens. Woensdag stond daarnaast nog een groep mannen voor de rechter vanwege plofkraken in Duitsland, maar zij werden vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

Geldautomaten verhuizen

De banken, politie en ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën) bespreken donderdagochtend of de maatregelen wel genoeg effect hebben.

Dan wordt waarschijnlijk ook bekend hoeveel geldautomaten er zijn op plekken waar veel mensen wonen. De banken hebben ze gezegd dat ze deze automaten met een verhoogd risico willen verplaatsen naar plekken waar minder mensen wonen.