112

Woningen ontruimd na plofkraak op geldautomaat in Amersfoort

Aan het Pieter Stastokerf in Amersfoort heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 03.30 uur een plofkraak plaatsgevonden op een pinautomaat. De politie heeft het winkelcentrum ruim afgezet en doet onderzoek.

De pinautomaat lijkt volledig uit de muur te zijn geblazen. Woningen boven de geldautomaat zijn nog steeds ontruimd. Tussen de tien en twintig mensen kunnen hun woning nog niet in, aldus een politiewoordvoerster. Hoeveel woningen zijn ontruimd en of er schade is aan de appartementen is niet duidelijk. Wel verwacht de politie dat de bewoners in de loop van de ochtend terug kunnen keren.

Schade aan omgeving

De ruiten van meerdere winkels in de buurt zijn gesneuveld door de explosie die gepaard ging met de plofkraak. Het terrein rond de automaat is nog afgezet voor onderzoek. Het is niet duidelijk of er geld is buitgemaakt en hoe de kraak precies plaatsvond.

De dader of daders zijn nog voortvluchtig. Mogelijk zijn ze gevlucht op een scooter. De politie is naarstig op zoek naar getuigen.

Vanwege het grote aantal plofkraken in 2019 zijn geldautomaten sinds december ‘s nachts buiten gebruik. Dat zou het de daders lastiger moeten maken om in de automaat te komen.

Beeld: Koen Laureij